Annons

Jobbet gav Anders en topplägenhet

Norrköping Att bo på jobbet låter kanske inte så roligt. Men Anders Hultman i Norrköping fick chans att hyra en lägenhet i ett kyrktorn när han tog ett extrajobb som vaktmästare.
Foto: Mikael Strand
”Det enda som kan vara lite störande är måsarna på sommaren, svarar Anders Hultman.

Har du någon gång gått på Sankt Persgatan eller på Olai Kyrkogata i centrala Norrköping och sett den där rosafärgade byggnaden invid varuhusen? Har du inte sett den där skära kyrkan, där skylten ovanför porten lyder Centrumkyrkan? Även om du har sett det huset så kanske du inte har tänkt på att det faktiskt är en kyrka.

Men låter du blicken följa fasaden upp till det gröna koppartaket så kommer du att upptäcka korset på tornet och på väg upp dit lär din blick fastna vid några vanliga lägenhetsfönster med gardiner och fönsterlampor. Det är där inne han bor – Anders Hultman, 60 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har bott här i över 20 år, berättar han när vi slår oss ner i hans vardagsrum.

Han berättar att många förvånas över hans bostad och att han jobbar där han bor. Ingen har hört talas om något liknande.

– Det började med en annons i tidningen där kyrkan sökte en vaktmästare. Det skulle även finnas en lägenhet som kunde få hyras, säger Anders.

Läs ocksåDe har alltid bott i tjänstebostad

– Jag är skild nu, men jag och min dåvarande sambo fastnade för annonsen.

Anders lägenhet ligger i kyrkans tornrum.

Många sökte jobbet och Anders var en av tre som valdes ut till intervju. Han och sambon ville hellre bo i city än i villaområdet där de hade bostad och Anders, som jobbar med sociala frågor vid Norrköpings kommun, tyckte att vaktmästaruppdraget verkade vara ett roligt extrajobb han gott kunde tänka sig att utföra mot hyresavdrag.

– De valde oss och sedan dess har jag varit vaktmästare här, säger han.

Annons

Kvällsmörkret börjar falla när Anders visar vad jobbet går ut på. Ute på parkeringen ligger lite stenkross kvar från den senaste ishalkan och vid fasaden står några unga vuxna och röker. Anders ber dem att inte lämna några fimpar efter sig. Vi passerar entré, trapphall och hiss – ställen som Anders städar.

– Det är aldrig några problem om man gör lite jobb varje dag, säger han medan han öppnar dörrarna till kyrksalen.

Anders Hultman tror att hans andliga sida vuxit sedan han fick jobb och bostad i en kyrka.

I dag ska mattan i kyrkogången dammsugas. En annan dag torkas trappuppgången och blir det snö och slask betyder det genast mera jobb för Anders.

– Jag jobbar kanske tio timmar per vecka på vintrarna. På sommaren är det nog bara tre timmar i veckan.

Som lön för den mödan får han ungefär halva hyran i avdrag på den ordinarie lägenhetshyran – som är prissatt ungefär som andra lägenheter i området. I sitt kontrakt har han sex veckors semester inlagd. Då tar församlingsmedlemmarna över hans sysslor. Före flytten funderade han sällan över tro och kyrkoliv. Med tiden har det förändrats och trots att han inte är församlingsmedlem har han inget emot att besöka gudstjänsterna ibland.

Blir man mer andlig när man bor och jobbar i en kyrka?

– Jag har nog blivit det. Automatiskt blir det så att du funderar mer över sådana frågor när man rör sig i de här lokalerna, säger han.

Annons

Det var också här han och hans dåvarande sambo gifte sig och hade bröllopsfesten med 80 gäster. Vi tar hissen upp till Anders fyrarummare. Att det är högt till tak känns inte så oväntat men att ett gulligt, rosa kyrktorn kan rymma en 115 kvadratmeter stor takvåning är i det närmaste ett mysterium. Från hallen går dörrar till badrum, matrum, vardagsrum, sovrum och kök.

Det är svårt att förstå att det finns en takvåning på 115 kvadratmeter där uppe i kyrktornet.

Aldrig någonsin, säger Anders, att han har störts av ljudet från kyrkan. Och aldrig någonsin har han hört talas om någon som bor som han och som har den hyresuppgörelse som han har.

– Jag ser inga som helst nackdelar och trivs jättebra.

Men vad händer den dag du inte orkar med att skotta och sköta lokalerna? Måste du flytta då?

– Det har vi inte pratat om. En vacker dag så kanske man varken vill eller orkar men det känns långt kvar dit, säger han som gör 40 timmar på vanliga jobbet och ytterligare några timmar hemma i kyrkan.

Fakta: Fakta om tjänstebostad
  • Boendeformen tjänstebostad är ovanlig numera.
  • Hyresavtalet är kopplat till tjänsten och ofta upphör det samtidigt som tjänsten. Men beroende på hur kontraktet är utformat kan hyresgästen ha rätt att bo kvar ändå.
  • Vid förhandling om hyra har den som hyr tjänstebostad samma rättigheter som andra hyresgäster.
Fakta: En kyrka i centrum
  • Byggnaden uppfördes 1928 som kyrkolokal för Adelfiakyrkan, i dag under namnet Centrumkyrkan. I byggnaden finns även affärslokaler, kafé och bostad.
  • Kyrkan används för gudstjänst av Centrumkyrkan som bildats av en tidigare baptist- och metodistförsamling.
  • Centrumkyrkan i Norrköping tillhör Equmeniakyrkan i Sverige.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.