Annons

Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: ”Får panikångest”

Göteborg Jonas Tångström blev knivskuren och släpad i håret i trapphuset av sin granne. Nu är han på sin vakt varje gång han lämnar lägenheten. Trots att hyresvärden vill att grannen flyttar ut bor han kvar – ett halvår senare.
Jonas Tångström säger att han är på sin vakt varje gång han ska gå ut med hunden Texas. Till höger syns blodspåren i trapphuset efter att han blev knivskuren i armen av sin granne. Foto: Privat.

Blod på ledstången, på trappsteg och på väggarna i trapphuset. Synen som mötte polisen när de kom till lägenheten på Hisingen i Göteborg i mars i år var dramatisk, en händelse som Hem & Hyra tidigare har skrivit om.

Jonas Tångström och hans 63-åriga granne hyr lägenheter i samma trappuppgång. Grannarna har haft en långvarig konflikt, som eskalerade i våras.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Uppgifterna om bråket går isär. Men både Jonas Tångström och hans 63-åriga granne har samma bild av hur det startade: med att Jonas Tångström spelade musik i sin lägenhet en förmiddag. Något grannen störde sig på.

När Jonas Tångström skulle gå ut och slänga soporna blev han överfallen i trapphuset, berättar han.

– Det bara, pang! Sedan blev det svart. Jag fick upp min hand, och han högg rakt in i armen. Sedan drog han upp mig två våningar.

Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.
Efter angreppet fann polisen blod i trapphuset i fastigheten på Hisingen i Göteborg.

Jonas Tångströms inneboende, 24-åriga Cheyenne Van Keeken, hörde hur han ropade på hjälp från trapphuset.

Hon sprang ut och såg hur den 63-åriga grannen höll Jonas i håret, släpade honom uppför trapporna och utdelade knivhugg mot honom.

– Händelsen var fruktansvärd. Jag trodde att Jonas skulle bli dödad. Det var blod överallt, säger hon.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Trodde han var död

Cheyenne Van Keeken lyckades till sist slå bort kniven ur grannens hand. Hon släpade – själv svårt chockad – ner Jonas Tångström en våning till hans egen lägenhet. Han pendlade då mellan att vara vaken och avsvimmad, och hon trodde att han var död, har hon berättat i hyresnämnden. Hon lade honom i framåtstupa sidoläge och sprang för att hämta hjälp.

Den 63-åriga grannen omhändertogs av polisen, misstänkt för mordförsök. Men snart släpptes han på fri fot.

Veckorna efter knivskärningen vågade Jonas Tångström inte bo hemma. Han fick sy fem stygn i armen, och hade problem med ryggen efter att ha släpats uppför trapporna.

När han flyttade hem igen drabbades han av sömnsvårigheter. Att höra grannen röra sig i lägenheten ovanför är fortfarande jobbigt. Han säger att han inte är rädd, men att han är på sin vakt hela tiden. Helst vill han inte röra sig i trapphuset. Men han måste gå ut med sin hund Texas.

– Det triggar i gång allt igen. Jag tror att det är posttraumatisk stress. Jag får panikångest och bara sitter som i ett magnetfält. Tänk dig själv att bli huggen av någon som bor ovanför dig. Det är det värsta jag har varit med om i mitt liv, säger han.

Annons
Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, förklarar att man i särskilt allvarliga fall kan förlora hyreskontraktet direkt i hyresnämnden. Men i det här fallet måste ärendet först prövas i hovrätten.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon sade upp grannens hyreskontrakt efter knivskärningen. När fallet prövades i hyresnämnden i Göteborg i juni gjordes bedömningen att det var styrkt att grannen hade misshandlat Jonas i trapphuset med en fickkniv, och att han även hade släpat honom i håret uppför flera trappor.

”Ett sådant beteende kan inte accepteras. Övriga boende känner stark oro för vad han är kapabel till,” skrev hyresnämnden i sitt beslut.

Den 30 juni skulle grannen flytta ut, beslutade hyresnämnden.

Vi bara väntade på den dagen, säger Jonas Tångström.

Men ingenting har hänt och grannen bor kvar. Orsak: Hyresnämnden bedömde inte ärendet som en ”särskilt allvarlig störning”. 63-åringen får bo kvar i väntan på att ärendet efter överklagan ska prövas i Svea hovrätt senare i september. Det har nu hunnit gå över ett halvår sedan knivskärningen.

”Ser fortfarande blodet”

Ett dråpslag för Jonas Tångström:

– Jag känner inte att jag kan gå vidare. Jag ser fortfarande blodet på väggarna i trapphuset, fast det är borta, säger han.

Ett halvår är ändå inte ovanligt för en sådan här process, enligt juristen Ellinor Rapp, på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Det är ganska normalt. Jag har förståelse för att kan vara obehagligt för grannar, men det är viktigt att processen är rättssäker, säger hon.

I vissa, allvarliga fall kan en lägenhet bli förverkad redan efter ett beslut i hyresnämnden. Det betyder att man förlorar lägenheten direkt, fast ärendet inte har hunnit prövas i en högre instans.

– Det yrkar hyresvärden på när de tycker att det är riktigt allvarligt, och är en fara för grannarna att ha kvar den här personen. Ifall hyresnämnden då bedömer att hyresgästen gjort sig skyldig till något allvarligt så åker man direkt, och hyresvärden kan ansöka om avhysning från Kronofogden, säger Ellinor Rapp.

Jonas Tångström fick sy fem stygn i armen. Han har fortfarande problem med domningar och stickningar i armen till följd av skadan. Foto: Privat

Lade ner förundersökning

I det här fallet ville den kommunala hyresvärden Poseidon att grannen skulle tvingas flytta direkt. Poseidons ombud, Ann-Sofi Andersen och Silke Reichman från Störningsjouren, vill dock inte uttala sig om fallet innan det är avgjort i hovrätten.

Annons

– Men generellt kan man säga att det är det enda sättet vi kan förkorta processen. Annars ligger det utanför vår kontroll, säger Ann-Sofi Andersen.

Ann-Sofi Andersen och Silke Reichman förstår att det kan vara jobbigt att vänta på ett beslut.

– Är man särskilt utsatt som granne så kan man såklart känna både oro och rädsla under den tiden. Men det är ju så, hyresgästen har rätt att bo kvar under tiden det prövas, säger Silke Reichman.

Knivskärningen i trapphuset utreddes inledningsvis som försök till mord, men rubriceringen ändrades sedan till försök till grov misshandel. I slutet av augusti lades förundersökningen ner av åklagaren. Ett beslut som Jonas Tångström nu tänker överklaga.

Jonas Tångström har varit ute på spelningar sedan han var 14 år gammal. Men skadorna som han fått på armen har gjort att han inte kunnat spela. Foto: Privat

”Högre ribba i brottsmål”

Den 63-åriga grannens ombud skriver i sitt överklagande till hovrätten att han är kritisk till att hyresnämnden beslutade att 63-åringen skulle förlora sin lägenhet, trots att han inte är dömd för något brott.

Men Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen förklarar att hyresnämnden gör en helt fristående bedömning.

– Det är en högre ribba i en brottmålsprocess än vad det är i hyresnämnden. Man behöver inte vara dömd för att ha utfört ett våldsdåd mot sin granne för att bli av med lägenheten, säger hon.

Jonas Tångström beskriver det senaste halvåret som ett mörker. Han är musiker, och spelade i sin ungdom bland annat i hårdrocksbandet Swedish Erotica. Men skadorna på armen – med kramper och domningar – har gjort att han inte har kunnat ägna sig åt sin musik.

Försöker börja spela igen

Den musikvideo som han planerade att spela in på Avenyn till sin låt ”Göteborg” – med bilar, motorcyklar och drönare som filmar uppe i en hög skyskrapa – har fått skjutas på framtiden.

– Vi har fått ställa in allting. Det var jättesurt. Jag hade tränat så mycket innan det här hände. I lördags försökte jag spela för första gången på ett halvår, men jag klarade bara en halvtimme, säger Jonas Tångström.

Hem & Hyra har varit i kontakt med den 63-årige grannens ombud, som inte har velat kommentera ärendet för Hem & Hyra.

Läs också Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.