Annons

Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen

Malmö Andrahandshyresgästen erkände att han lät sin flickvän röka inomhus. Sedan kom fakturan från fastighetsägaren och mannen gick upp i rök. ”Det kändes som en kniv i ryggen ”, säger skuldsatte Josef som fick ta hela smällen.
Rökning
Foto: Pexels/Gry Ellebjerg

Hans sparkonto är tomt och har ersatts av skulder till vänner och bekanta. Förklaringen är en chockhög faktura och en nikotinskadad lägenhet. Josef tvingades betala trots att det inte var han som hade rökt. Nu vill han varna andra.

–  Det här kan hända vem som helst, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Allt började för drygt ett år sedan då 33-årige Josef fick ett nytt jobb som krävde att han flyttade upp till Stockholm.

– Jag var faktiskt lite osäker för jag trivdes jättebra i Malmö. Jag tänkte att jag behåller min lägenhet i Malmö och ger jobbet ett år. Om det inte funkar kan jag alltid komma tillbaka, säger han.

Lösningen blev att hyra ut i andra hand och via en annons på nätet hittade han en bostadssökande som var redo att flytta in. Det visade sig att mannen hade skulder men Josef beslöt sig för att vara schysst och ge honom en extra chans. Detta var ett beslut som han senare skulle ångra men under året som gick flöt allt på som det skulle.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

– Hyrorna blev betalda i tid och vi hade bara kontakt om vardagliga saker, säger Josef.

Erkände inomhusrökning i sms

Jobbet i Stockholm fungerade bra och det blev dags att Josef att satsa fullt ut, att säga upp sitt förstahandskontrakt i Malmö, och tid för andrahandshyresgästen att flytta ut. Dagen före slutbesiktningen kom en första varningssignal om att allt inte stöd rätt till med lägenheten.

Person som röker.

Läs ocksåRökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronorRökare

Andrahandshyresgästen skickade ett sms och skrev att han var stressad och hade något att erkänna. Mannen berättade att han hade träffat en ny tjej under vintern och att han under de två senaste månaderna hade låtit henne röka i lägenheten.

”Det luktar fortfarande lite tyvärr. Om det skulle vara några problem med det så tar jag såklart fullt ansvar”, skrev han.

– Jag blev ganska chockad och det kändes som en kniv i ryggen. Det väckte en ångest, säger Josef.

Dagen efter, när Willhems besiktningsman anlände, tog han två steg in och konstaterade att någon hade rökt i lägenheten. Även Josef kände lukten. Kort därefter kom smällen i form av en faktura på 95 000 kronor för omfattande nikotinsanering och måleriarbete. Räkningen skulle vara betald tre veckor senare.

– Jag blev helt apatisk och okontaktbar i några minuter, säger Josef.

Hans berättelse backas upp av uppgifter i protokoll och sms som Hem & Hyra har tagit del av. De visar även hur snabbt allt gick.

Annons

Skador för 95 000 efter rökning i tre månader

  • Den 7 december i fjor gjorde Willhem en förbesiktning. I protokollet är det tydligt angivet att det inte finns några nikotinskador i lägenheten.
  • Den 28 februari återvände värden för en avflyttningsbesiktning. Då klassade bolagets representant plötsligt mer eller mindre hela lägenheten som rökskadad.
Rökning
Bilder från de två protokollen.

På bara tre månader, under perioden som andrahandshyresgästen beskrev i sms, hade det alltså uppstått omfattande skador till följd av rökning. Nu krävde Willhem 95 000 kronor från Josef och de gick inte med på någon avbetalningsplan. Han vågade aldrig bestrida fakturan och när vi intervjuar honom har han nästan betalat av hela skulden.

–  Jag fick panik och tänkte att arbetet i lägenheten redan var gjort. Jag är ingen expert och kände inte att jag kunde ta det här även om beloppet var väldigt högt, säger han.

Det är mycket pengar. Hur klarade du av att betala allt?

– Tack och lov har jag familj och framför allt vänner som har ställt upp. Det är bra att man är schysst mot folk för då ställer de upp tillbaka. Jag tror många har känt att jag inte var ansvarig. En vän skrev till mig att ”självklart ställer jag upp för du har inte gjort något fel”.

Du har lånat ihop pengarna?

– Ja, ungefär 35 000 kronor har jag betalat på egen hand men resten har jag fått hjälp med. Nu har jag gjort upp en avbetalningsplan.

Tidigare skulder skapar problem

Han berättar att andrahandshyresgästen slutade svara i telefon efter chockbeskedet vid slutbesiktningen. Och det är nu uppgiften om mannens dåliga ekonomi får betydelse. Josef har fått veta från kronofogden att andrahandshyresgästens skatteskulder måste lösas innan det kan bli aktuellt att driva in nya. Josef är skeptisk till att han kommer få tillbaka några pengar men överväger att ta frågan till domstol.

– Jag ska prata med en jurist och sedan får vi se om det klarnar. Vi får se vad juristen rekommenderar.

Nu vill han varna andra som ska hyra ut i andra hand, men är samtidigt osäker om han kunde ha agerat annorlunda för att inte åka på fakturasmällen.

– Jag vet inte vem som hade flyttat in om jag hade begärt 100 000 kronor i deposition, säger han.

Enligt fastighetsägaren Willhem är det ovanligt att kostsamma rökskador uppstår på så här kort tid. Kommunikationschefen Madeleine Wetterström menar att det inte heller är ett ökande problem.

– Känslan är snarare att problemet minskar i takt med att färre röker idag och att samhället i stort också har mindre tolerans mot rökning inomhus. Vi ser också att nya hyresgäster inte accepterar att flytta in i en nikotinskadad lägenhet. För oss är det viktigt att visa omsorg om den som flyttar in så att man får en bra boendemiljö, säger hon.

Willhem

Annons

När det gäller andrahandsuthyrning och rökning, hur rekommenderar ni era hyresgäster att agera?

– Den som står på kontraktet har fullt ansvar för lägenheten, detta informerar vi tydligt om i samband med att ansökan görs om att hyra ut i andra hand. Därför rekommenderar vi våra hyresgäster att välja med omsorg vem man hyr ut sin lägenhet till så att man känner sig trygg med att det är en aktsam hyresgäst, säger Madeleine Wetterström.

Typiska fall – äldre rökare eller nya lägenheter

Hem & hyra har på senare år rapporterat om flera fall i Malmö med hyresgäster som drabbats av enorma kostnader kopplat till nikotinsanering och rökning. Det handlar sammantaget om miljonbelopp. Josefs fall sticker ut och följer inte mönstret som annars är tydligt. Det rör sig oftast om två typer av scenarion när det uppstår en röktvist som når en domstol:

  • Hyresgäster som under lång tid, ibland flera decennier, har bott och rökt i en lägenhet och sedan åkt på en enorm saneringsnota då de flyttat. Detta handlar ofta om äldre personer som började röka under en tid då rökning inomhus var mer socialt accepterat än idag. Ibland upptäcks den typen av skador först vid ett dödsfall.
  • Rökande hyresgäster som flyttar in som första boende i en nyproducerad lägenhet och som flyttar efter några år. Då pekar värdarna ofta på att alla skador från rökning är hyresgästens fel, eftersom ingen annan har bott i lägenheten.

Det är fullt möjligt för hyresgäster att vägra skriva under besiktningsprotokoll med påståenden om rökskador vid avflyttning, att bestrida en saneringsfaktura och ta strid. Men detta är ingen säker väg som garanterar att någon slipper betala.

Josephine Stensson är jurist på Hyresgästföreningen i Malmö. Även hon pekar på den försvårande omständigheten kopplat till andrahandsuthyrningar och konflikter runt rökskador.

– Det finns inget avtal mellan andrahandshyresgästen och fastighetsägaren, säger hon.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Detta innebär att fastighetsägaren i normalfallet alltid kommer att rikta sitt krav mot förstahandshyresgästen om det uppstår en konflikt runt kopplad till rökning och skador.

Fritt fram för rökning enligt lagen – kan bli dyrt

En väg framåt för en förstahandshyresgäst för att kunna visa att en rökskada uppstått under andrahandsuthyrningen är att upprätta eget besiktningsprotokoll vid inflyttning och avflyttning. Det ska vara godkänt och undertecknat av både första- och andrahandshyresgäst och ta upp frågan om eventuell röklukt. Men trots att förstahandshyresgästen genom ett besiktningsprotokoll kan visa att det inte fanns en rökskada vid uthyrningens början så är det inte säkert att andrahandshyresgästen blir ansvarig.

– Huvudregeln är att du får röka i en lägenhet. Men det får inte bli en skada, säger Josephine Stensson.

Både andrahands- och förstahandshyresgäster, kan bestrida krav och i slutändan är det en domstol som får avgöra om det finns en rökskada som ska ersättas.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt andrahandshyresgästen som inte har gått att nå. Josef heter egentligen något annat men har valt att vara anonym eftersom han oroar sig inför kontakter med andra hyresvärdar i framtiden.

Fakta: Tidigare rökfall – chocknotor för hyresgäster

Lyckades få ner rekordkrav

En man i Malmö krävdes på 415 000 kronor efter att under lång tid ha rökt inomhus i en etta. Efter en strid i tingsrätten bantades beloppet ner till 100 000 kronor.

Upptäcktes efter vräkning

En man boendes i Oxie utanför Malmö tvingades betala 70 000 kronor för rökskador i en hyresrätt. Värden såg sig tvungen att byta alla golv och sätta in ny köksutrustning.

Skador i nyproducerad lägenhet

En kvinna i Malmö stämdes på 141 000 kronor kopplat till ”omfattande nikotinskador” i en lägenhet som hon bara bott i under nio månader. Lägenheten var nyproducerad när kvinnan flyttade in.

Höga kostnader efter bara två år

Lägenheten i Malmö var nybyggd och på två år uppstod enligt värden rökskador för 337 000 kronor. Kvinnan som bodde där uppgav att hon bara hade rökt på balkongen.

Fakta: Rökning i lägenheten – detta gäller

rökning

  • Det är generellt tillåtet att röka i lägenhet och på balkong. Men man får inte störa grannarna och det är inte alltid tydligt var den gränsen går. Den som vill undvika konflikter bör vara försiktig och visa hänsyn.
  • Störande rökning eller rökskador i bostaden kan var skäl för uppsägning och kan generera stora kostnader för återställning.
  • Specialbyggda allergihus är ett undantagsfall där det kan vara skäligt med allmänt rökförbud för hyresgäster.
Läs också L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.