HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronor

Malmö Rökskadorna i trerummaren var så stora att värden tvingades till omfattande renoveringar. Nu kräver hyresvärden den tidigare hyresgästen, en 45-årig kvinna, på hela röknotan. ”Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid", säger hyresgästen.
MKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay
MKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.

Den 45-åriga kvinnan hann bara bo i lägenheten i västra Malmö i knappt ett år innan hon flyttade ut. Under tiden hon bodde där rökte hon inomhus, menar värden. Det kan stå henne dyrt.

Hyresvärden MKB, ett av landets största kommunala bostadsbolag, anser att hon rökt sönder lägenheten. Rökningen ska ha lett till ”omfattande nikotinskador”. Nu har MKB har stämt kvinnan på 141 000 kronor i tingsrätten.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är överStorrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Men ord står mot ord. Kvinnan menar att det handlar om falska anklagelser.

– De väljer bara ut människor som de vill hugga efter. Jag hade bara bott där i nio månader och jag slarvade de sista månaderna och rökte inomhus med balkongdörren öppen. Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid, säger hyresgästen, som vill vara anonym.

Men du har rökt inomhus?
– Jag har stått vid balkongdörren och rökt i ett par månader. När de kom in i lägenheten för besiktning sa de att ”det luktar lite rök”. Och det stämde för jag hade precis rökt en cigarett. Nu säger de att jag har totalförstört lägenheten. Det låter som hittepå för att få in pengar. Det känns som om de tror jag är dum i huvudet, säger hon.

Läs ocksåEfter rekordkravet – så slåss storrökaren Peter mot bostadsjätten: ”Rent bedrägeri”Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Den som röker inomhus kan få en saftig nota.
Den som röker inomhus kan få en saftig nota. Hyresgästen i Malmö stäms på 141 000 kronor.

Har inte hört av MKB på ett år

Kvinnan flyttade ut ur lägenhet för två år sedan och har inte hört av MKB på snart ett år.

– Jag hade släppt det så därför blir jag förvånad över att det nu kommer en stämning, säger hon.

I kostnaden som MKB kräver in från hyresgästen ingår allt från färg, lister och gardinbeslag till konsultkostnader och ommålning.

Läs ocksåLägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhusRökning kan skada en lägenhet

Enligt den besiktning som MKB har låtit göra av lägenheten luktade det starkt av rök och nikotin, efter att kvinnan flyttat ut. Väggar, tak och snickerier var nikotinskadade. Det visade besiktningen. MKB har spärrmålat och målat tak och väggar, sanerat och målat fönster och dörrfoder. Även köksinredningen har sanerats.

Sedlar och MKB-flaggor.

Kvinnan ni stämmer i tingsrätten hade inte ens bott där i ett år. Menar ni verkligen att man kan röka sönder en lägenhet på så kort tid?
– Enligt besiktningen så kan man uppenbarligen det. Lägenheten var helt nyproducerad när hon flyttade in, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

Men hur kan det bli så dyrt på så kort tid?
– Ja, det var inte ett enskilt rum utan hela lägenheten som behövde saneras. Och rent generellt när det gäller återställning av skador så är priserna inte opåverkade av vad som händer i vår omvärld. Det har varit en markant prisökning.

Är det förbjudet att röka i era lägenheter?
– Nej, men det får inte uppstå skador.

Hur kan ni kräva pengar för renovering om det är tillåtet att röka?
– Det är inte tillåtet att röka så det blir skador. Oavsett vad det är för typ av skada, om det är brand-, vatten- eller nikotinskador ska hyresgästen stå för det. Det regleras i hyreslagen.

Men kan man röka inomhus utan att det uppstår skador?
– Jag vet inte. Jag är inte rökare själv. Det är nog svårt om man inte ventilerar och städar extra, säger Lars-Gunnar Larsson, på MKB.

Enligt honom har antalet rökskadade lägenheter ökat det senaste åren. Vad det beror på vet han inte.

– Vi har inte ändrat så mycket i vår bedömning.

Vad kan det då bero på?
– Jag vet inte. Hyresgäster rent generellt är kanske mindre noga med hur man hanterar olika saker som till exempel rökning.

Tidigare rekordkravet mot storrökaren Peter

Det är inte första gången MKB kräver höga belopp av en hyresgäst efter nikotinskador. Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om storrökaren Peter Dahlberg som också stämts i tingsrätten, av just MKB, på rekordhöga 415 000 kronor. Han hade rökt inomhus i över tjugo år. Det fallet är ännu inte avgjort.

Peter Dahlberg
Peter Dahlberg, tidigare hyresgäst hos MKB. Han krävs på 415 000 kronor av värden.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Får jag lov att röka i lägenheten?

Läs också Peter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värden Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.