Annons

Bodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronor

Malmö Rökskadorna i trerummaren var så stora att värden tvingades till omfattande renoveringar. Nu kräver hyresvärden den tidigare hyresgästen, en 45-årig kvinna, på hela röknotan. ”Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid", säger hyresgästen.
MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay
Hyresgästen måste nu betala totalt 90 000 kronor till MKB.

Den 45-åriga kvinnan hann bara bo i lägenheten i västra Malmö i knappt ett år innan hon flyttade ut. Under tiden hon bodde där rökte hon inomhus, menar värden. Det kan stå henne dyrt.

Hyresvärden MKB, ett av landets största kommunala bostadsbolag, anser att hon rökt sönder lägenheten. Rökningen ska ha lett till ”omfattande nikotinskador”. Nu har MKB har stämt kvinnan på 141 000 kronor i tingsrätten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men ord står mot ord. Kvinnan menar att det handlar om falska anklagelser.

– De väljer bara ut människor som de vill hugga efter. Jag hade bara bott där i nio månader och jag slarvade de sista månaderna och rökte inomhus med balkongdörren öppen. Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid, säger hyresgästen, som vill vara anonym.

Men du har rökt inomhus?
– Jag har stått vid balkongdörren och rökt i ett par månader. När de kom in i lägenheten för besiktning sa de att ”det luktar lite rök”. Och det stämde för jag hade precis rökt en cigarett. Nu säger de att jag har totalförstört lägenheten. Det låter som hittepå för att få in pengar. Det känns som om de tror jag är dum i huvudet, säger hon.

Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador
Den som röker inomhus kan få en saftig nota.
Den som röker inomhus kan få en saftig nota. Hyresgästen i Malmö stäms på 141 000 kronor.

Har inte hört av MKB på ett år

Kvinnan flyttade ut ur lägenhet för två år sedan och har inte hört av MKB på snart ett år.

– Jag hade släppt det så därför blir jag förvånad över att det nu kommer en stämning, säger hon.

I kostnaden som MKB kräver in från hyresgästen ingår allt från färg, lister och gardinbeslag till konsultkostnader och ommålning.

Annons
Läs ocksåEnköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Enligt den besiktning som MKB har låtit göra av lägenheten luktade det starkt av rök och nikotin, efter att kvinnan flyttat ut. Väggar, tak och snickerier var nikotinskadade. Det visade besiktningen. MKB har spärrmålat och målat tak och väggar, sanerat och målat fönster och dörrfoder. Även köksinredningen har sanerats.

Sedlar och MKB-flaggor.

Kvinnan ni stämmer i tingsrätten hade inte ens bott där i ett år. Menar ni verkligen att man kan röka sönder en lägenhet på så kort tid?
– Enligt besiktningen så kan man uppenbarligen det. Lägenheten var helt nyproducerad när hon flyttade in, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

Men hur kan det bli så dyrt på så kort tid?
– Ja, det var inte ett enskilt rum utan hela lägenheten som behövde saneras. Och rent generellt när det gäller återställning av skador så är priserna inte opåverkade av vad som händer i vår omvärld. Det har varit en markant prisökning.

Är det förbjudet att röka i era lägenheter?
– Nej, men det får inte uppstå skador.

Hur kan ni kräva pengar för renovering om det är tillåtet att röka?
– Det är inte tillåtet att röka så det blir skador. Oavsett vad det är för typ av skada, om det är brand-, vatten- eller nikotinskador ska hyresgästen stå för det. Det regleras i hyreslagen.

Men kan man röka inomhus utan att det uppstår skador?
– Jag vet inte. Jag är inte rökare själv. Det är nog svårt om man inte ventilerar och städar extra, säger Lars-Gunnar Larsson, på MKB.

Annons

Enligt honom har antalet rökskadade lägenheter ökat det senaste åren. Vad det beror på vet han inte.

– Vi har inte ändrat så mycket i vår bedömning.

Vad kan det då bero på?
– Jag vet inte. Hyresgäster rent generellt är kanske mindre noga med hur man hanterar olika saker som till exempel rökning.

Tidigare rekordkravet mot storrökaren Peter

Det är inte första gången MKB kräver höga belopp av en hyresgäst efter nikotinskador. Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om storrökaren Peter Dahlberg som också stämts i tingsrätten, av just MKB, på rekordhöga 415 000 kronor. Han hade rökt inomhus i över tjugo år. Det fallet är ännu inte avgjort.

Peter Dahlberg
Peter Dahlberg, tidigare hyresgäst hos MKB. Han krävs på 415 000 kronor av värden.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Får jag lov att röka i lägenheten?

Läs också Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet Skadorna var ”normalt slitage” - så bantar domstolen den dyra flyttnotan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.