Annons

Lägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor – så ser reglerna ut för rökning inomhus

Nyheter Det är lagligt att röka i lägenheten men en sanering kan bli extremt dyr. Rökskadade lägenheter sanerades för mångmiljonbelopp enbart förra året. Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på nästan en halv miljon kronor av sin värd. Men ibland upptäcks nikotinskadorna först efter lång tid och när hyresgästen redan har dött.
Rökning kan skada en lägenhet
Foto: Pxhere/Ocab

Tusentals rykande cigaretter över många års tid. Nikotinet lägger sig som en fet gul hinna som täcker allt i hemmet.

– Först känner du lukten. Sen ser du direkt om en lägenhet är nikotinskadad. Det är tvärgult och ser ut som tjära. Även ett otränat öga kan se det här, säger Johan Andersson, avdelningschef på Ocab i Stockholm, med trettio års erfarenhet av nikotinsaneringar i bostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgäster som röker i sina lägenheter bryter inte mot några lagar och så länge inte grannarna störs brukar det vara oproblematiskt. Men acceptansen för tobaksrökning är på väg att förändras och den som väljer att blossa inomhus i sin hyresrätt kan komma att drabbas hårt. Notan för en sanering kan bli skyhög.

Foto på skål med cigaretter

Enbart i Skåne uppger åtta av 31 kommunala bostadsbolag att rökning idag inte är tillåtet för nyinflyttade hyresgäster eller i nybyggnation och att detta står inskrivet i de nya hyreskontrakten. På samma sätt fungerar det i flera andra bolag över landet när det gäller nybyggnation: HFAB i Halmstad, Poseidon i Göteborg, Mimer i Västerås, Nynäshamnsbostäder.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värdenPeter Dahlberg

– Det gäller alla som vi har hyrt ut till sedan hösten 2020. Det är över 200 lägenheter, säger Emily Ingves, förvaltare på Trelleborgshem som är ett av bolagen med just den typen av avtal.

Hur efterlevs det här förbudet?

– Väldigt bra och över förväntan. Det hade vi inte räknat med. Däremot finns det personer som har hyrt lägenheter under de här villkoren och som har klagat, men då på att deras grannar röker, säger hon.

Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.

Extra kostnad vid utflyttning

Samtidigt finns det hyresvärdar som inte lägger sig i om hyresgästen röker i sin egen lägenhet. Även om en del påpekar att det kan medföra extra kostnader för hyresgästen vid utflyttning.

Annons

– Vi har inget förbud men rekommenderar hyresgäster att inte röka i sina lägenheter till följd av de skador som kan bli, säger Madeleine Wetterström på Willhem.

Vår kartläggning visar att den som bott i sin lägenhet under lång tid på det här viset kan hos en del hyresvärdar leva under helt andra villkor än deras nyinflyttade grannar. En får röka men inte den andre. Men enligt Hyresgästföreningens chefsjurist har det aldrig prövats i domstol om förbudet håller rent juridiskt. Samtidigt är det rökare som har bott länge i sina hyresrätter som kan möta problem då de flyttar. Som Peter Dahlberg, 58 år, i Malmö som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

Fick en rekordhög röknota

Peter Dahlberg rökte upp till två paket cigaretter om dagen i nära tjugo år. I den lilla tvårummaren i Malmö hade han igång flera fläktar, fönster på glänt och balkongdörren öppen för att få in frisk luft. Men det hjälpte inte. Efter besiktningen var värdens dom tydlig: lägenheten var kraftigt rökskadad.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om hur han nu krävs på 415 000 kronor av MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
– Alla jag berättar summan för ryggar tillbaka. Jag förstår inte det heller. Hur kan det bli så dyrt och varför ska jag stå för det när MKB inte gjort något underhåll alls i lägenheten under alla år. Det känns som att få ett bollträ i nacken, har han tidigare sagt till Hem & Hyra.

Peter Dahlberg stäms för rökskador.
Peter Dahlberg, tidigare hyresgäst hos MKB i Malmö.

Under hela våren och försommaren har det pågått förhandlingar mellan Peter Dahlbergs juridiska ombud och MKB, men i skrivande stund är parterna fortfarande inte överens om hur mycket Peter ska betala för den omfattande röksaneringen. Han vill att hyresvärden tar hänsyn till att han bott i lägenheten i så många år och menar också att en del kostnader inte borde belasta honom, som asbestsanering. MKB menar att det handlar om den dyraste röksanering som bolaget stått inför.

– Men vi har fått göra mycket större ingrepp än normalt i den här lägenheten. Det handlar bland annat om att ånga ner flera lager tapeter, tvätta väggar och spärrmåla. De som gjorde besiktningen har sällan sett en så rökskadad lägenhet, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

Svårt att driva in pengar

Några av de hyresvärdar som vi har kontaktat lyfter fram att det kan vara svårt att få ersättning från dödsbon, fall med rökande hyresgäster som har avlidit och lämnat efter sig svårt skadade bostäder.

– De flesta lägenheter med nikotinskador som vi får in upptäcker vi när någon har gått bort. Det har inte funnits några pengar kvar i dödsboet i de fallen, knappt så att sista hyran har gått att betala, säger Petra Bramsell, förvaltningsassistent på Båstadhem.

Annons

En sak är bolagen i regel överens om: rökare ska betala för skador om de kan klassas som onormalt slitage. Även om det i åratal varit tillåtet att röka. Men vissa menar samtidigt att det är en smäll som värdarna får vara beredda på att ta.

Miljonkostnader i hela landet

Men hur mycket kostar saneringarna egentligen?

Frågan är svår att svara på eftersom inte alla värdar bokför nikotinskador separerat. Men det är miljontals kronor varje år, så mycket är i alla fall säkert. Enbart i Kristianstad ligger årsnotan för 2021 på fem miljoner kronor.

Saneraren Johan Andersson anser att steg ett i varje nikotinskadad lägenhet alltid borde vara en grundlig tvättning av alla ytskikt. Efter detta går det att gå vidare och renovera och måla om. Utan tvätten finns problemet kvar eftersom nikotinet kommer att ”blöda” fram igen på väggarna.

– Saneringen är kostsam men långt ifrån så dyrt som det kan bli att först göra fel och sedan tvingas riva alla ytskikt, säger han.

 

Fakta: Så mycket kostade röksaneringarna år 2021
Bostadsbolag Kostnad för röksanering 2021
ABK, Kristianstad 5 miljoner kronor
HFAB, Halmstad 2,1 miljoner kronor
Nynäshamnsbostäder 1,5 miljoner kronor
Örebrobostäder Cirka 1 miljon kronor
Victoriahem Cirka 850 000 kronor
Bostadsbolaget Göteborg 400 000 kronor
LKF, Lund 400 000 kronor
Ängelholmshem 400 000 kronor
HSB i Göteborg, Stockholm, Malmö 330 000 kronor
Poseidon, Göteborg 200 000 kronor
Mimer, Västerås 200 000 kronor
Simrishamnsbostäder 200 000 kronor
Eslövsbostäder 150 000-300 000 kronor
Familjebostäder, Göteborg ”Några hundratusen”
Svedalahem 150 000 kronor
Vellingebostäder 100 000 kronor
Göingehem 100 000 kronor
Höörs bostäder 47 000 kronor
Örkelljungabostäder 40 000 kronor
Höganäsbostäder 14 000 kronor
Kvidingebyggen, Åstorp 2 500 kronor

Många bolag bokför inte kostnaderna för röksanering separat och har därför inte kunnat svara.

Fakta: Rökning i lägenheten - detta gäller
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
Fakta: Så mycket kostade röksaneringarna enbart i Skåne 2021

dET KAN KOSTA PENGAR ATT RÖKA I DIN LÄEGENHET

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.