Annons

Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut

Malmö Hyresgästen säger att hon aldrig har rökt inomhus. Men hyresvärden menar att bostaden blev totalförstörd av nikotinet. Nu tvingas kvinnan betala ett rekordbelopp för saneringen, enligt en tingsrättsdom.
En man med en cigarett i munnen och lagboken.

På knappt två år ska den nybyggda lägenheten i västra Malmö ha blivit helt förstörd. Det främsta skälet: cigarettrökning.

Det menar hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö. De har krävt den tidigare hyresgästen på kostnaden för helrenoveringen. Och nu tvingas kvinnan betala hela summan på 337 000 kronor. Eftersom hon inte har svarat på stämningsansökan till tingsrätten handlar det om en så kallad treskodom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till Hem & Hyra har hon tidigare sagt att hon är oförstående till anklagelserna.

– Jag är rökare men jag rökte ju alltid på balkongen. Man fick röka, det var inga problem.

”Rökskador är skadegörelse”

Hem & Hyra har inte kunnat nå MKB för en kommentar. I samband med att MKB stämde kvinnan ville Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på bostadsbolaget, inte uttala sig i detalj men sa ändå så här:

– Det ligger i linje med våra tidigare stämningar i tingsrätten som vi har gjort för att komma tillrätta med den här typen av skadegörelse.

Ser ni rökskador som skadegörelse?

Annons

– Ja, det är så vi uppfattar det när det rör sig om en skada som har orsakats av hyresgästen och det handlar om den här omfattningen.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.
MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.
MKB kräver en hyresgäst på 337 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.

Kvinnan flyttade in i hyreshuset som första hyresgäst när det stod nybyggt. En saneringsfirma undersökte lägenheten efter att hon flyttat ut och besiktningsrapporten använde MKB som bevisning. Enligt den var hela inredningen och lösa saker ”missfärgade av nikotinet”. Men det står även om skador av fukt. Enligt utlåtandet krävdes det en enorm renovering för att återställa allt.

MKB:s bokföring med fakturor från fallet visar att alla parkettgolv, hela köksinredningen, alla dörrar med dörrkarmar samt garderober bytts ut. Taket, väggarna och snickerier har genomgått sanering. ”Skadorna som förelegat har uppstått genom de boendes vårdslöshet”, skrev MKB:s ombud i stämningen till tingsrätten.

Förutom renoveringen på 337 000 kronor tvingas kvinnan även stå för rättegångskostnaderna på 10 000 kronor.

Läs ocksåRökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronorRökare

Fler hyresgäster krävs på pengar för rökskador

Hon är inte den enda drabbade. Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, som är en av landet största allmännyttor, har på senare tid drivit flera uppmärksammade fall med uppsägningar och enorma ersättningskrav mot rökande hyresgäster. Det här var den tredje gången under 2022 som bolaget stämde en hyresgäst till följd av rökskador.

Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om Peter Dahlberg, som blev stämd på 415 000 kronor efter att ha rökt inom i tjugo år. Efter flera förhandlingar i tingsrätten landade det till slut i en förlikning på 100 000 kronor.

Annons
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Strax innan förlikningen med Peter Dahlberg hade MKB stämt ytterligare en kvinna i tingsrätten efter ännu en omfattande nikotinsanering. Hyresvärden krävde henne på 141 000 kronor. Enligt MKB var kravet en följd av inomhusrökning. Men kvinnan själv menade att hon i princip enbart stått och rökt i den öppna balkongdörren.

– Jag hade bara bott där i nio månader och jag slarvade de sista månaderna och rökte inomhus med balkongdörren öppen. Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid, sa hon.

Det fallet är ännu inte avgjort.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Rökning i lägenheter - detta gäller!
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar.
  • Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt.
  • År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.

 

Läs också Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.