Annons

Rökte inomhus – tvingas betala 86 000 kronor

Malmö Nytt klinkergolv, byte av innerdörr och sprutlackering av köksluckor. Hyresvärden tvingades till omfattande renovering av lägenheten på grund av nikotinskador. Nu måste den före detta hyresgästen stå för notan, enligt en färsk tingsrättsdom.
En man med en cigarett i munnen och lagboken.

Det har gått snart två år sedan hyresgästen, en man i trettioårsåldern, avhystes med hjälp av kronofogden från sin lägenhet i Oxie strax utanför Malmö. Efter avhysningen upptäckte hyresvärden vid en besiktning att bostaden var nikotinskadad. Skälet: inomhusrökning.

Värden blev tvungen att göra en omfattande renovering. Det handlade bland annat om spärrmålning av väggar, nytt klinkergolv, slipning av parkett och sprutlackering av köksluckor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Själva renoveringen gick på 70 000 kronor men hyresgästen hade också slarvat med att betala två månadshyror. Dessutom ville värden ha ersättning för själva avhysningen. Totalt landade flyttnotan på 86 000 kronor. Men hyresvärden fick aldrig tag på hyresgästen och kravet förblev obetalt. Därför vände sig värden till tingsrätten som nu har kommit med sin dom.

Annons

Eftersom hyresgästen inte hörde av sig till tingsrätten heller handlar det om en så kallad tredskodom. Den slår fast att mannen måste betala hela summan som värden kräver: nära 86 000 kronor.

Fler rökare krävda på pengar

Oxiebon är inte den enda drabbade. Hem & Hyra har i ett flertal artiklar skrivit om hur fastighetsägare kräver hyresgäster på stora summor kopplat till inomhusrökning.

Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Peter Dahlberg rökte inomhus i tjugo år och blev sedan stämd på en rekordsumma av hyresvärden MKB i Malmö för röksanering.

Peter Dahlberg blev stämd i tingsrätten på rekordhöga 415 000 kronor medan en annan hyresgäst, som bott mindre än ett år i sin lägenhet, stämdes på 141 000 kronor. En kvinna blev tvungen att betala 337 000 kronor för nikotinsanering och renoveringen efter en tingsrättsdom.

Annons

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Får jag lov att röka i lägenheten?

Fakta: Rökning inomhus - detta gäller!

Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.

  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt.
  • År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.

 

Läs också Lägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhus Chocknota för rökande hyresgäst - krävs på 337 000 kronor: "Sinnessjukt" Peter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.