Annons

Journalist förlorar hyreskontrakt – bor i Turkiet enligt domstolen

Malmö Bostadsbolaget inledde en uppsägning efter att polisen slagit till mot en bordell. Den drabbade hyresgästen menar att han arbetar internationellt och någon stulit hans bostad. Nu tvingas mannen ge upp lägenheten eftersom han är i Sverige allt för sällan.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

De första signalerna om att något var fel kom in som tips till värden via grannar förra sommaren. Enligt uppgifterna bodde inte mannen, som är i 40-årsåldern, längre i hyreshuset och befann sig oftast utomlands. När utredare från bostadsbolaget, Malmös kommunala MKB, besökte adressen var lägenheten till synes tom.

Senare under hösten hörde polisen av sig. De hade spanat mot lägenheten och vid ett tillslag fanns där fyra personer från Ungern som sålde sex. Dessa ska ha berättat för polisen att de betalade kontant hyra veckovis till en kvinna för att använda lägenheten som bordell.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Det fanns ingenting i lägenheten som tydde på att någon bodde där permanent utan det var uppenbart att den användes i detta syftet”, skrev polisen till hyresvärden.

Annons

Hyresgästen jobbar utomlands

Efter detta rev MKB kontraktet för lägenheten, motiverat med att mannen inte längre behöver den eftersom han bor i Turkiet. Men hyresgästen håller inte med och har tagit strid. Mannen arbetar som journalist och programledare och har berättat att hans internationella arbete är anledningen till att han inte alltid är hemma. Att det pågick sexhandel i bostaden har han förklarat med att okända personer brutit sig in, tagit över lägenheten och bytt lås när han varit bortrest. Mannen målar alltså upp ett scenario där han utsatts för en sorts bostadskapning.

Hyresnämnden som nu har granskat fallet anser att det är tydligt att mannen har starka familjeband till Turkiet och bygger detta på uppgifter från en vårdnadstvist. Enligt domstolens tolkning är det där han har sin egentliga bostad och att han bara vistas ”sporadiskt” i Malmö.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

Journalisten har berättat för nämnden att han är i Malmölägenheten tre till sju dagar per månad. Enligt nämnden hade det krävts två till tre dagar per vecka för att han skulle kunna bo kvar. Nu tvingas mannen ge upp hyreskontraktet.

Annons

Hem & Hyra har tidigare granskat det närliggande fenomenet med svenska hyresgäster som försvinner utomlands och överger sina lägenheter i Sverige, något som ofta upptäcks av slumpen. Läs hela reportaget här: Försvinner utan spår – värdarna jagar hyresgäster utomlands

Fakta: Kan man bo utomlands med en hyresrätt i Sverige?

Man måste vara folkbokförd på adressen där man bor, vilket räknas som där man oftast sover. Hyresgäster som struntar i detta riskerar att begå ett lagbrott.

Om lägenheten har hyrts ut svart, utan tillstånd, medan hyresgästen varit borta eller utomlands är det stor risk att kontraktet är förlorat, om värden upptäcker det.

Hyresnämnden kan göra bedömningen att en hyresgäst som bor någon annanstans inte längre har behov av sin hyresrätt om den står tom. På samma sätt kan fastighetsägaren under liknande villkor ta tillbaka en bostad som klassas som övergiven. Det är viktigt för boende att alltid betala hyran för att en hyresrätt inte ska kunna bedömas som övergiven.

 

Läs också Experten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap" Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.