Annons

Journalistens lägenhet blev bordell – kan förlora kontraktet

Malmö Polisen slog till mot lägenheten i Malmö och mötte prostituerade. Bostadsbolaget kräver att hyresgästen lägger fram flygbiljetter inför domstol som bevis på utlandsarbete. Mannen nekar till alla anklagelser om misskötsel.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Tvårummaren ligger i centrala Malmö och i slutet av förra sommaren fick ägaren MKB in tips om att mannen som stod på hyreskontraktet inte längre bodde kvar i Sverige. Den anonyma tipsaren menade att hyresgästen, en man i 40-årsåldern, bara använde bostaden ibland och då när han var på tillfälligt besök i Malmö.

Bostadsbolagets utredare började granska uppgifterna men lyckades aldrig få tag på hyresgästen. När de besökte huset var bostaden till synes tom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så en kväll i slutet av oktober slog polisen plötsligt till. Enligt uppgifter i hyresutredningen hade de spanat mot adressen en tid med hjälp av en lånad lägenhet i huset bredvid. Vid tillslaget mot lägenheten fanns där fyra ”individer” från Ungern som sålde sex. Dessa ska ha uppgett för polisen att de betalade pengar veckovis och kontant till en kvinna för att använda lägenheten. Så mycket mer än detta var de inte villiga att berätta.

Hyresgästen blev snabbt uppsagd

Dagen efter att detta hade hänt rev MKB hyresgästens kontrakt och nu ska uppsägningen prövas i hyresnämnden. I sin ansökan till domstolen skriver MKB:s ombud att hyresgästen har brustit i tillsyn, eftersom det har pågått prostitution. Bolaget betraktar hyreskontraktet för tvåan som förverkat.

Annons

Hyresgästen vill dock inte flytta och anser sig inte ha begått några fel. Det framgår av mejl till bostadsbolaget där han utvecklar sin syn på konflikten, att han inte alls har övergett lägenheten. Han berättar om sitt arbete som frilansjournalist, ett jobb där det ingår mycket resande i perioder, som förklaring till varför han inte varit på plats. MKB har gjort en felbedömning, menar journalisten.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

”Personen som polisen påträffat i min lägenhet är nu polisanmäld för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. Han är och förblir till mig okänd. Det stämmer inte heller att jag inte har behov av min lägenhet”, skriver han.

Nu ska hyresnämnden avgöra om mannen kan bo kvar. Hem & Hyra har sökt honom men utan resultat.

Annons
Bilder från polisens tidigare razzior i Malmö: förtejpade fönster i andrahandslägenheter, kondomer och våtservetter samt dokumenterade chattar med sexköpande män.

Hem & Hyra har tidigare undersökt prostitutionen i Malmö i en stor kartläggning. Nästan samtliga fall som polisen avslöjar sker i andrahandshyrda lägenheter. Det rör sig främst om vanliga hyreshus men även bostadsrättsföreningar eller lägenhetshotell förekommer. På samma sätt har i princip samtliga ärenden kopplingar till en och samma sajt, baserad utomlands, som används för att koppla ihop sexköpare med prostituerade.

Läs också Experten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap" Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.