Annons

Juristen lättade ankar

Västmanland Thomas Saglind sa upp sig från jobbet som jurist på Hyresgästföreningen i region Mitt och Aros-Gävle för att segla jorden runt i tre år med sin bror.
Foto: Privat
Thomas Saglind sa upp sig från Hyresgästföreningen för att segla jorden runt i tre år.

Ni har varit ute och rest i ett år. Var är ni nu?
– Nu befinner vi oss på Tahiti i Franska Polynesien och har slagit ankar utanför Papeete, som är det närmaste en storstad man kommer i Söderhavet. Vi kom hit från Karibien via Panamakanalen och Marquesesöarna. Det finns många ögrupper här som hänger ihop och det är ganska bekvämt att segla mellan öarna.

Vad är det bästa med seglatsen?
– Det är att inte ha en vardag utan att man kan planera sin tid friare. Vi tar dagen som den kommer, det är ett enkelt liv. En mulen dag kanske man jobbar med båten och är det fint väder snorklar vi bland korallrev och färgglada fiskar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur ofta tänker du på Hyresgästföreningen?
– Haha, jag är en ny människa nu jämfört med när jag jobbade, jag har ett annat fokus. Jag är jätteglad att jag gör den här resan nu när jag är relativt ung och inte väntar till pensionen som många gör.

Har ni varit med om någon dramatik?
– Vissa dagar blåser det mer än andra och då känns det inte lika avslappnat. När det är stora vågor sitter man mest och håller i sig och väntar på att vädret ska lugna ner sig. Ute på havet har man ju ingenstans att ta vägen. På havet mellan Panama och Marqueses gick mastens bandskruv sönder. Vi fick ta ner seglet och byta ut bandskruven mot tillfälliga delar och åka vidare väldigt försiktigt.

Annons

Har du hittat något favoritställe?
– Söderhavet är precis så fint som jag tänkt mig, med vit sand, kokosnötter, frukt att plocka och havet fullt av fisk.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Saknar du något från ditt gamla liv?
– Enkelheten att gå in i en butik och veta vad som finns i den. Vi kommer till nya platser hela tiden, det är både spännande och frustrerande.

Ni ville bli självförsörjande på solenergi, hur har det gått med det?
– Det går jättebra! Här vid ekvatorn står solen rakt upp och ger bra energi. Vi producerar även vårt eget vatten via en cylinder som pumpar in sjövatten och filtrerar bort salt.

Annons

Hur funkar det att vistas två personer på liten yta under lång tid?
– Jag och min bror Fredrik har ju känt varandra i hela vårt liv på gott och ont. Vi har en rak och enkel dialog om vad vi vill få ut av resan, vilket underlättar när vi bestämmer vart vi ska segla härnäst.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Och vart bär det av härnäst?
– Till Bora Bora, Tonga och Fiji, Nya Guinea och sedan vidare till Australien.

Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.