HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kafébråket i Trosa: Hotellet söker lösning – ”vi vill inte kasta paj”

Trosa Stadshotellet och hyresvärden hoppas kunna hitta en lösning på kaféstriden i Trosa. ”Vi vill inte kasta paj”, säger hotellchefen Andreas Turesson.
Foto: Mattias Frödén
Andreas Turesson.

Hyresgästerna Mona Forsberg, Lena Norsander och Elin Wolf är missnöjda med hur det har blivit sedan stadshotellet förra sommaren tog över Trosa stadscafé, som de delar gård med.

Hotellets vd Andreas Turesson liksom hyresvärden Sauli Suonvieri medger, mer eller mindre, att personal går på gården i större omfattning än tidigare.
– Jag kan inte säga exakt hur personalen har rört sig, men det är en annan typ av business nu. Vi har öppet alla dagar i veckan under sommaren och har en större personalstab än den förra ägaren, säger Andreas Turesson.

Läs också"Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb"

Han hävdar att hotellet först i november fick reda på att hyresgästerna var kritiska till hur det hade blivit.
– Jag önskar att vi hade fått höra det här tidigare. De insatser vi gör nu hade vi lika gärna kunnat göra i juli förra året, säger Turesson.

Stadshotellet planerar, i samråd med hyresvärden, att bygga en egen ingång till gården. Trärampen ska byggas in med ett utökat insynsskydd plus att den ska utökas med ett par kvadratmeter. Åtgärder som hyresgästerna motsatt sig men som både Andreas Turesson och Sauli Suonvieri hävdar att parterna kom överens om vid ett möte i februari.
– Vi har skakat hand på att så här ska vi göra, säger Turesson.

Men vd:n betonar flera gånger att han vill komma överens med hyresgästerna och göra det så bra som möjligt för både dem och kaféet.
– Det enda vi vill är att alla är nöjda och glada och ser kaféet som ett tillskott i Trosas turistnäring.

Läs ocksåDelad stad: Här är fattiga inte välkomna

Även hyresvärden Sauli Suonvieri betonar att han vill komma överens med hyresgästerna och att han fokuserar på att hitta en lösning.
– Men jag har inte ens fått något svar på mitt förslag, säger han.

Att hyresgästerna själva skulle ha skött gården stämmer inte, menar Sauli Suonvieri.
– Riktigt så är det inte. Förra sommaren anlitade jag en firma som gjorde i ordning rabatterna och jag har själv varit där och grävt upp och kört iväg buskar. Och varje sommar har jag gett hyresgästerna runt 500 kronor att köpa blommor för.

Han avvisar kravet på hyresreducering, som han anser vara alldeles för högt.
– Om det gick igenom skulle jag inte tjäna något på att hyra ut till hotellet.

Läs ocksåDyrt i Gnesta och Vingåker – billigt spill i Oxelösund

Kan du tänka dig att möta dem halvvägs?
– I första hand hoppas jag på att de ska vara samarbetsvilliga så att vi kan lösa det här problemet.

Läs också Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.