HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb”

Nyheter Hyresvärdar bör säga nej till korttidsuthyrning via Airbnb och liknande förmedlingssajter. Det rådet får nu både kommunala och privata fastighetsägare av sina organisationer.

Förmedlingssajten Airbnb och liknande webbtjänster har gjort att korttidsuthyrning av lägenheter har ökat explosionsartat.

Många tar chansen att tjäna tusentals kronor på att hyra ut sin lägenhet några nätter. Troligen är det vanligast i bostadsrätter, men även hyresrätter förekommer i annonerna.

Läs ocksåBluffen som sprack: Påhittad inneboende dolde svart städlönKvinnan hävdar att familjen haft en inneboende som betalat upp till 20 000 kronor i månaden i hyra. I själva verket kommer pengarna från svart städjobb, enligt Skatteverket.

Nu har Fastighetsägarna Sverige och de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo tagit fram nya riktlinjer för andrahandsuthyrning. För första gången ger man särskilda råd till hyresvärdarna om ”kommersiell korttidsuthyrning”.

Där står bland annat att hyresvärdar bör informera hyresgästerna om att de måste söka tillstånd för att få hyra ut i andra hand, ovasett hur lång tid det gäller.

När hyregästen söker tillstånd, så bör hyresvärden säga nej, enligt riktlinjerna

Läs ocksåMiste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktetMannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

– Korttidsuthyrning av ekonomiska skäl är inte ett beaktansvärt skäl för andrahandsuthyrning, så man behöver inte ge tillstånd till det. Det är viktigt att veta. Om det sedan förekommer att någon hyr ut utan lov är det i så fall grund för uppsägning, säger fastighetsjurist Line Zandén på Fastighetsägarna.

Det finns visserligen inget som hindrar att hyresvärden ger hyresgästen tillstånd att hyra ut ändå, men Line Zandén bedömer att de flesta är måna om att ha hyresgäster som verkligen bor i lägenheterna själva. 

– Hyresmarknaden är ansträngd som den är och man vill hyra ut till dem som behöver lägenheterna.

Läs ocksåFörvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräksHyresnämnden gick på värdens linje. Kvinnan i Lilla Edet tvingas flytta från sin lägenhet på grund av vanvård.

Om det bara handlar om att hyra ut enskilda rum medan man själv bor kvar i lägenheten, så kan hyresvärden inte hindra det.

– Att ha inneboende kräver inget samtycke, men om man startar en regelrätt hotellverksamhet kan det däremot vara tveksamt, säger Line Zandén.

Hem & Hyra skrev i förra veckan om en kvinna i Malmö som har blivit uppsagd för att ha hyrt ut sin lägenhet via Airbnb. Hon hade gjort det utan tillstånd från värden och lägenheten hade bland annat använts som bordell. 

Läs också Hyrde ut 44 gånger via Airbnb – slapp vräkning på grund av diagnos Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.