HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb”

Nyheter Hyresvärdar bör säga nej till korttidsuthyrning via Airbnb och liknande förmedlingssajter. Det rådet får nu både kommunala och privata fastighetsägare av sina organisationer.

Förmedlingssajten Airbnb och liknande webbtjänster har gjort att korttidsuthyrning av lägenheter har ökat explosionsartat.

Många tar chansen att tjäna tusentals kronor på att hyra ut sin lägenhet några nätter. Troligen är det vanligast i bostadsrätter, men även hyresrätter förekommer i annonerna.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Nu har Fastighetsägarna Sverige och de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo tagit fram nya riktlinjer för andrahandsuthyrning. För första gången ger man särskilda råd till hyresvärdarna om ”kommersiell korttidsuthyrning”.

Där står bland annat att hyresvärdar bör informera hyresgästerna om att de måste söka tillstånd för att få hyra ut i andra hand, ovasett hur lång tid det gäller.

När hyregästen söker tillstånd, så bör hyresvärden säga nej, enligt riktlinjerna

Annons
Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

– Korttidsuthyrning av ekonomiska skäl är inte ett beaktansvärt skäl för andrahandsuthyrning, så man behöver inte ge tillstånd till det. Det är viktigt att veta. Om det sedan förekommer att någon hyr ut utan lov är det i så fall grund för uppsägning, säger fastighetsjurist Line Zandén på Fastighetsägarna.

Det finns visserligen inget som hindrar att hyresvärden ger hyresgästen tillstånd att hyra ut ändå, men Line Zandén bedömer att de flesta är måna om att ha hyresgäster som verkligen bor i lägenheterna själva. 

– Hyresmarknaden är ansträngd som den är och man vill hyra ut till dem som behöver lägenheterna.

Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Om det bara handlar om att hyra ut enskilda rum medan man själv bor kvar i lägenheten, så kan hyresvärden inte hindra det.

Annons

– Att ha inneboende kräver inget samtycke, men om man startar en regelrätt hotellverksamhet kan det däremot vara tveksamt, säger Line Zandén.

Hem & Hyra skrev i förra veckan om en kvinna i Malmö som har blivit uppsagd för att ha hyrt ut sin lägenhet via Airbnb. Hon hade gjort det utan tillstånd från värden och lägenheten hade bland annat använts som bordell. 

Läs också Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.