Annons

Dyrt i Gnesta och Vingåker – billigt spill i Oxelösund

Södermanland Hyresgäster som bor i treor i Gnesta och Vingåker betalar 8 000 kronor mer i kommunala avgifter än Oxelösundsbor med liknande lägenheter. Det visar årets Nils Holgersson-rapport.

Avgifterna för värme, vatten, el och avfall ökar mycket mer än konsumentprisindex och skillnaden mellan de olika kommunerna bara växer.

Det visar Nils Holgersson-gruppens prisjämförelse, byggd på att ett fiktivt flerfamiljshus med en normal förbrukning flyttas runt i landet för uppgiftsinsamling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Sörmland är det framför allt stora skillnader på fjärrvärmepriserna i de olika kommunerna.
Hyresgäster i Gnesta och Vingåker som bor i en typlägenhet på knappt 67 kvadratmeter betalar över 1 000 kronor i månaden för värmen.

I Oxelösund, där spillvärme från SSAB:s järnverk tas tillvara, är månadskostnaden häften så stor.
Flen sticker ut med en 20-procentig höjning av VA-priset medan Eskilstuna har billigaste elen och Nyköping den billigaste avfallshanteringen, hälften så dyr som i Gnesta.

– Det är inte bra att taxorna ökat så mycket och att skillnaderna är så stora, säger Anne-Marie Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen Östra Sörmland med Nyköping, Gnesta, Oxelösund och Trosa kommuner.

Annons
Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

– I slutändan blir alltihop till en hyreshöjning, konstaterar hon.

Är det höjning som går att påverka?

– Jag vet inte. Men vi ska försöka.

Läs ocksåGullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland

Oxelösund har tack vare samarbetet med SSAB Sveriges näst billigaste fjärrvärme. Bakar man ihop alla avgifter är Oxelösund billigast i Sörmland med 1 452 kronor för typlägenheten.

Annons

Dyraste avgiftskommuner är Vingåker och Gnesta. Där betalar en hyresgäst i en motsvarande lägenhet 2 123 respektive 2 119 kronor i månaden.

På ett år skiljer det alltså hela 8 000 kronor i kostnader för värme, vatten, el och avfall beroende på i vilken av kommunerna hyreshuset med trerumslägenheten står.

Fakta: Avgifter
Kommun Avgifter/mån
Oxelösund 1 452 kr
Eskilstuna 1 599 kr
Trosa 1 810 kr
Nyköping 1 880 kr
Strängnäs 1 943 kr
Katrineholm 1 946 kr
Flen 2 105 kr
Gnesta 2 119 kr
Vingåker 2 123 kr

Så här mycket betalar en hyresgäst i en lägenhet på knappt 67 kvadratmeter i ett flerfamiljshus med 1 000 kvadratmeters bostadsyta totalt i avgifter för värme, vatten, avlopp, el och avfall enligt Nils Holgerssongruppens årliga undersökning.

Läs också Kalmarhem kräver plötsligt straffavgift  Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.