Annons

Kalasfint avstamp för ny förening

Göteborg Lo­kala hy­res­gäst­fö­re­ningen Blåvalen i Högsbo drog igång förra våren. Re­dan på in­vig­nings­festen kom det 170 per­soner. Se hur du också får fart på fö­re­nings­livet i ditt bo­stads­om­rå­de.

Ett par­ty­tält står rest bak­om den gam­la Kon­sum­lo­kalen på Högsbogatan. Pap­pers­må­nar smyckar både tältet och käl­lar­lo­kalen in­till.

Peter Blom­berg för­klarar att det blir 40 platser ute och 40 inne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi räk­nar med un­ge­fär 150 del­ta­ga­re. Men alla kommer ju inte sam­ti­digt, utan det är lite drop in. Pen­sio­närerna kommer ti­digt och går ti­digt, ung­domarna är sena och de me­del­ål­ders är där hela ti­den, säger han.

Peter Blom­berg hade ald­rig ens varit med­lem i Hyres­gäst­fö­re­nin­gen in­nan han blev in­vald i sty­rel­sen för ny­star­tade LH Blå­valen. Det var vid ett bomöte för­ra våren.

– Gö­te­borgs­lo­kaler, som äger det här huset, ville ge bort lo­kalen efter­som den inte an­vändes. Så folk i om­rå­det tjatade på bland an­nat mig att vi måste dra i gång nå­got, säger Peter Blom­berg.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Det förs­ta upp­draget för den nya fö­re­ningen blev att re­no­vera käl­lar­lo­kalen.

– Det hade inte gjorts nå­got på 30 år och det hade samlats vat­ten här nere. Det var både läc­kor och mö­gel, säger Peter Roos, även han i sty­rel­sen.

Annons

Nu är det ny­må­lat i köket, en skil­je­vägg mi­ndre i film­rummet, nya mö­bler och tav­lor i de flesta rum och nya lam­por i ta­ken.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Vi ska läg­ga klin­ker på köks­golvet ock­så, säger Peter Blom­berg.

Bygg­mö­dan stannar dock inte där. För­ra som­maren an­lade fö­re­ningen en grill­plats på en av gårdarna, med vind­skydd, ny­må­lade mö­bler och möj­lig­het att spänna upp en pre­sen­ning som tak.

– Jag tror jag lade 500-600 tim­mar obe­talt ar­be­te för­ra som­maren, säger Peter Blom­berg, som an­nars ar­betar inom bygg- och må­le­ri­branschen.

Han är född och upp­vuxen på Blåvalsgatan, pre­cis som Peter Roos och fö­re­ningens ord­fö­ran­de Jonas Hedarp. An­dra, som sek­re­te­ra­ren Glo­ria Realpe, har ”bara” bott 25 år i om­rå­det. Att sty­rel­sen be­står av ex­tremt välförankrade lo­kal­kän­disar har un­der­lättat när det gäller att en­ga­gera de bo­en­de.

– Det är klart att det är en för­del. Men det hjälper inte att nå­gon har bott länge i om­rå­det om den inte vill läg­ga tid, säger Peter Blom­berg.

Han får med­håll av Jonas Hedarp.

Annons

– Det är en­ga­ge­manget som spe­lar roll. Alla ska kun­na vara med. I mån­ga gam­la fö­re­ningar är det för myc­ket fo­kus på ord­fö­ran­den och sty­rel­sen. Vi vill få bort det, säger han.

Där­för är det inte hel­ler otro­ligt att det snart blir ro­ta­tion på ord­fö­ran­de­posten, säger Jonas Hedarp.

– Näs­ta år tar jag kan­ske en li­ten paus. Vi har ju hel­tids­ar­be­ten och liv utan­för det här ock­så, det är inte all­tid så lätt för folk att för­stå, säger han.

Men med digital kommunikation är det en­kelt att kom­ma i kon­takt med de för­tro­en­de­valda. Det är inte som förr när med­lemmar en­bart hän­visades till en tim­mes te­le­fon­tid i vec­kan. Man kan boka lo­kalen per epost och via Face­book och Mes­sen­ger är det lätt för fö­re­ningen att nå ut med in­for­ma­tion om ak­ti­vi­teter.

– Fast vi sätter upp lappar i trap­porna ock­så, man måste tänka på att mån­ga pen­sio­närer inte har da­tor, säger Peter Blom­berg.

Fakta: Så bildar du en lokal hyresgästförening

• Ta kon­takt med Hyres­gäst­fö­re­nin­gen i din region och be att få pra­ta med en verk­sam­hets­ut­veck­la­re. Ni måste vara mi­nst tre per­soner.

• Bjud in till med­lems­mö­te i ditt om­rå­de. Mö­tet väljer en in­te­rims­sty­rel­se som sit­ter till näs­ta års­mö­te.

• Ibland finns möj­lig­het att få start­bi­drag. Men nor­malt sett krävs det års­mö­te och bud­get för att söka pengar.

Fakta: Se upp för fallgroparna

1. En el­ler två per­soner kan inte göra allt i fö­re­ningen. Se till att ni är till­räck­ligt mån­ga som kan av­lasta var­and­ra. Man be­höver hjälpas åt.

2. Det måste vara ro­ligt, gör så­dant ni tyc­ker är kul.

3. Tänk sam­ti­digt på att ni ar­betar för hy­res­gästernas bästa. Det ska inte vara en in­tern klubb för sty­rel­sen.

Fakta: Relationen till värden

• Ett bra för­hållande med vär­den är en vinst för båda si­dor.

• Job­bar ni ide­ellt är det ofta lätt att få fas­tig­hets­ä­ga­ren att ställa upp med ma­te­ri­al. Det blir ändå bil­ligare för fö­re­taget än att de ska göra jobbet själva.

• En lo­kal fö­re­ning bör ha re­gel­bun­dna sam­råd med vär­den. Men bäst kon­takt bygger ni ge­nom det var­dag­liga sam­talet när ni träffar för­val­ta­ren el­ler fas­tig­hets­skö­ta­ren på gården.

Fakta: LH Blåvalen

Lo­kal hy­res­gäst­fö­re­ning i om­rå­det runt Blåvalsgatan i Högs­bo, Göteborg.

Om­kring 600 hus­håll bor i upp­tag­nings­om­rå­det, som be­står av mi­ndre hy­res­hus upp­fö­rda åren ef­ter an­dra världs­kriget.

Det har funnits en lo­kal hy­res­gäst­fö­re­ning i om­rå­det un­der långa pe­ri­oder, men en bit in på 2010-ta­let dog verk­sam­heten ut.

In­för hotet om att bli av med den ge­men­samma lo­kalen åter­upp­väcktes fö­re­ningen våren 2016 och en helt ny sty­rel­se till­trädde.

Fakta: LH Blåvalens tips

1. Ska det bli bra måste du brinna för det du gör.

2. Sätt upp mål för vad ni vill upp­nå.

3. An­vänd Face­book och sätt upp lappar för att sprida in­for­ma­tion.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.