HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kamp mot marknadshyror i norr

Norrbotten För mindre än ett år sedan var frågan om marknadshyror minst sagt sval. Men över en natt blev det en valfråga och nu driver Hyresgästföreningen i Norrland kampen mot kursändringen.
Foto: Hyresgästföreningen
Lillemor Göransson, ordförande i HGF Region Norrland, kämpar mot marknadshyror.

Vad som egentligen hände är oklart. Men Moderaternas ungdomsförbund började prata varmt om marknadshyror, kortfattat att hyresvärden sätter hyran utan förhandling, och vips hakade andra på och det blev en valfråga.
– Tyvärr verkar det finnas politiska krafter för marknadshyra. I alla fall på riksplanet, säger Lillemor Göranson, ordförande i Hyresgästföreningen region Norrland.
– De politiker vi mött lokalt i vår region är inte alls lika intresserade av det.

Marknadshyra innebär som sagt att hyresvärdarna kan bestämma hyran utan förhandling. Risken är att hyrorna i stadslägenheter höjs med flera tusen kronor i månaden.
– Jag kan utan att tveka säga att jag inte skulle ha råd med en sådan höjning, säger Lillemor Göranson och fortsätter:
– Var ska vi som inte har råd med flera tusen mer i hyra ta vägen?

Läs ocksåStopp för planer att bussa medlemmar till Örebro

Hon konstatarerar att dagens system är stabilt och rättvist. Hyrorna förhandlas fram mellan parterna på hyresmarknaden enligt det så kallade bruksvärdessystemet. Då tas hänsyn till standard och läge.
– Den rapport Hyresgästföreningen presenterat visar att hyreshöjningar i Sveriges största städer skulle kunna bli omkring 50 procent, säger Lillemor Göranson.
– Vem har råd med sådana höjningar? Och problemet är att även i mindre städer, som våra i Norrland, skulle drabbas av marknadshyror. Inte lika kraftiga höjningar, men rejält kännbara. Kanske 20-30 procent.

När frågan om Marknadshyror plötsligt dök upp i valrörelsen, väntade Hyresgästföreningen inte. Det blev starten på en intensiv kampanj mot marknadshyror och för ett rättvist förhandlingssystem. Bland annat genom att lyfta fram rapporten om effekterna va marknadshyror. Just nu kampanjar regionen på Stora Nolia och lite närmare valet kommer det också att bli dörrknackning.

– Nu har vi det svart på vitt, fri hyressättning skulle ge kraftigt höjda hyresnivåer. Höjda hyror leder inte till att fler människor får råd och möjlighet att bo i en hyresrätt. Marknadshyror är ingen lösning på bostadskrisen, säger Lillemor Göranson.

Läs ocksåBostadstoppar sågar fri hyressättning i nybyggt

– Ytterst handlar det om att alla ska rätt till ett gott hem. Det är vår viktigaste drivkraft.

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Busslaster med medlemmar ska sätta press på Löfven Hyresgäster i Nybro bjuds på teater Lilafärgat hår gav skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.