Annons

Kanslihuset anklagas för att skrämma hyresgäster till högre hyra

Malmö ​Boende på Lindängen i Malmö fick en hyreshöjning direkt i brevlådan. Hyresgästföreningen är mycket kritisk till att Kanslihuset valt att avisera en ny hyra innan hyresförhandlingen var avslutad.
Det var i början av juli som hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kanslihuset strandade. Ärendet har sedan gått vidare till hyresnämnden där parterna ska träffas under morgondagen, onsdagen den 19 september. Ändå har hyresgästerna redan fått krav på en högre hyra i brevlådan.
 
Monica Kristensson, förhandlare på Hyresgästföreningen, är bestört över att Kanslihuset valt att avisera en ny hyra innan mötet.
 
− Detta visar tydligt att man inte har någon förhandlingsvilja, säger hon.
 
Annars är hon luttrad. Det är framför allt Kanslihuset som strandar förhandlingar i södra Skåne. Av 23 strandade förhandlingar under förra året kom 21 från fastighetsförvaltaren Kanslihuset.
 
− Kanslihuset har satt i system att påkalla bruksvärdesförhandling, stranda och sedan gå ut direkt till hyresgästerna med en högre hyra. Det är bara ett sätt att komma runt förhandlingsordningen. Det är oseriöst men inte olagligt.
 
Konflikten den här gången berör 520 lägenheter på adresserna Munkhättegatan 182-224, Kantatgatan 48-58, 68-72 och 60-90 ute på Lindängen som ägs av B & C Motetten AB. Fastighetsägaren har begärt en höjning med omkring 5,5 procent. Fullständigt orimligt, enligt Monica Kristensson.
 
− Man bör fortsätta betala den gamla hyran, det är den enda som är giltig.
 
Hyresgästföreningen ska nu gå ut med ett informationsbrev till de berörda hyresgästerna med råd om hur de ska förhålla sig till det nya kravet. När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att fortsätta betala den gamla hyran. Om en hyresgäst betalar den nya hyran innebär det däremot att man accepterar höjningen.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.