Annons

Karlskronahem höjer hyrorna

Karlskrona Karlskronahem höjer hyran med 1,15 procent från årsskiftet. Bra, men inte nöjd. Det är Hyresgästföreningens sammanfattning av överenskommelsen.

Karlskronahem och Hyresgästföreningen är nu överens om hyrorna för nästa år. Från den 1 januari höjs hyrorna med 1,15 procent i genomsnitt, där den lägsta höjningen är 0,75 procent och den högsta på 1,55 procent. Bor du i en lägenhet på 59 kvadratmeter och betalar 4781 kronor i månadshyra innebär en hyreshöjning på 1,15 procent att du får betala 55 kronor mer i månaden.

– Förhandlingarna har förts i god anda och vi har en gemensam syn med Hyresgästföreningen om att ha en stabil utveckling av hyrorna. Vi är nöjda och det här ger oss en bra grund för fortsatt underhåll och renovering, säger Börje Dovstad, (FP) styrelseordförande i Karlskronahem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Närmare 40 miljoner kommer gå till underhåll och det är vi nöjda med, det kommer hyresgästerna till godo. De fasta taxorna är ganska höga i Karlskrona, de motsvarar en höjning på 0,6 procent, så då är höjningen i övrigt ganska hygglig, säger Kerstin Johansson, Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Annons

Orsaken till hyreshöjningen är bland annat ökade kostnader för vatten, löner, avskrivningar och underhåll.

– Det är en bra uppgörelse. De höjer underhållet med 4,2 miljoner kronor för att kunna hålla ett bra underhåll. Det är det hyresgästerna vill ha, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ene Nuuter Karlsson.

Läs ocksåHär söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hemHyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson

Hon säger också att Karlskronahem haft bra räntor på sina lån, men att de nu planerar att binda räntor för att kunna dra nytta av dagens låga ränteläge även längre fram. Men nöjd är Ene Nuuter Karlsson inte.

Annons

– Man är aldrig nöjd, men det känns ändå som om det är en bra uppgörelse för hyresgästerna, säger hon.

Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2015

Olofströmshus: 0,5 procent

Sölvesborgshem: 0,9 procent (1,3)

Fastighetsägarna Olofström: 0,9 procent (2,29)

Fastighetsägarna Sölvesborg: 0,9 procent (1,89–2,39)

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,14 procent (1,57—2,77)

Karlskronahem: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Karlshamnsbostäder: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Ronnebyhus: 1,15 procent (2,6)

Fastighetsägarna Ronneby: i snitt 1,15 procent (1,42–2,72)

Fastighetsägarna Karlshamn: 1,15 (2,23–2,73)

Yrkanden inför förhandlingarna inom parentes.

Läs också Edit i Karlskrona fixade coronasäker städning Från tak till kök – på fem år Två procent i hyreshöjning hos Karlskronahem – och bredband Studenter i Karlskrona vill dela mer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.