Annons

Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar

Malmö Trerummaren på Möllevången i Malmö fungerar som rena fritidsgården. Det menar grannar och hyresvärden. Bland annat har folk fått vattenballonger kastade på sig från lägenheten. Nu vill värden riva hyreskontraktet för gott.
Fyrverkerier samt vattenballonger.
Foto: Getty images/Pixabay

Kvinnan anklagas för att störa i hyreshuset på Möllevången under dygnets alla timmar. Polisen har flertalet gånger kallats till huset för att få tyst på stöket. Det handlar bland annat om högljudda bråk och spring i trapphuset. Och både förbipasserande och besökare i huset ska ha fått vattenballonger kastade på sig. Det hävdar hyresvärden som tröttnat på störningarna från kvinnans lägenhet.

Värden har sagt upp hyresgästen, en 38-årig kvinna, och vill att hon flyttar på grund av de långvariga störningarna. Fallet ligger på hyresnämndens bord för prövning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan flyttade in 2018 och redan efter ett år fick hon den första varningen från hyresvärden. Ändå har störningarna fortsatt. Hyresvärden har sedan dess skickat fler varningsbrev till henne. Senast år 2022. Då handlade det bland annat om att det skjutits fyrverkerier från lägenheten ut på gatan. Men ingen av varningarna har hjälpt, enligt värden.

Upprepade störningar kan leda till uppsägning

Vad får man egentligen tåla som boende i ett hyreshus?

Hyresgästföreningens dåvarande förbundsjurist Susanna Skogsberg har tidigare svarat så här:

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Egentligen ganska mycket vad det gäller normala ljud i en fastighet. Man får ju inte störa sina grannar, men att någon har barn som leker eller till och med har kolik och gråter 24 timmar om dygnet är egentligen inte en störning i lagens mening, så det får man helt enkelt tåla. Däremot är det inte okej att en hund står och ylar timme ut och timme in. Man får inte heller spela musik jättehögt, inte ens på dagtid. Och om man får en tillsägelse från sin hyresvärd så bör man rätta sig efter det.

Susanna Skogsberg förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Vad kan man göra åt en störande granne?

– Den som blir störd av grannar kan ringa störningsjouren. Om störningsjouren får rycka ut kan den som stör få betala en kostnad. Upprepade störningar kan leda till uppsägning.

Annons

Läs mer:
Så hanterar du en störande granne

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.