HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

KBAB vill höja hyran

Värmland Karlstad bostads AB vill höja hyran med 1,5 procent nästa år. Det är främst löner och taxor som kostar bolaget - och därmed hyresgästerna.

Det kommunala bostadsbolaglaget Karlstad bostads AB, KBAB, har yrkat på en höjning med 1,5 procent nästa år enligt Sabo. Det motsvarar en höjning med 75 kronor för den som i dag har en hyra på 5000.

KBAB:s fastighetsekonom Bo Sundin säger till Hem & Hyra att den begärda höjningen är beräknad på kostnadsökningar i form av taxor, avgifter, löner och köpta tjänster.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Hyresgästföreningen tycker att hyreshöjningarna för nästa år bör ligga på strax över noll procent med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget. 

Hur ser du på det?

– Det måste vara individuellt för varje bolag. Det kanske inte blir jättestora variationer i år, men det är ändå skillnader mellan bolagen som man måste ta hänsyn till, säger Bo Sundin.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

KBAB har klarat av de flesta stora renoveringsprojekt.

– Vi har inga jättestora projekt kvar, som tur är. Nu har vi några mindre projekt. Och det kan komma att märkas framöver när vi budgeterar. Men å andra sidan har vi inte stora ROT-projekt ser vi till att ta lite mindre saker som vi inte haft råd eller tid med. Det kan vara målning, markarbeten och lekplatser, säger Bo Sundin.

Nu ska hyran förhandlas med Hyresgästföreningen. 

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Hem & Hyra har utan att lyckas försökt att nå ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresyrkanden i Värmlands län för 2016:

Bolag Yrkande i procent Motsvarar i kronor*
Forshagabostäder 2 100
Kristinehamnsbostäder 2,5 125
Karlstad bostads AB 1,5

75

*Beräknat på en hyra om 5000 kronor

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.