Annons

KBAB vill höja hyran

Värmland Karlstad bostads AB vill höja hyran med 1,5 procent nästa år. Det är främst löner och taxor som kostar bolaget - och därmed hyresgästerna.

Det kommunala bostadsbolaglaget Karlstad bostads AB, KBAB, har yrkat på en höjning med 1,5 procent nästa år enligt Sabo. Det motsvarar en höjning med 75 kronor för den som i dag har en hyra på 5000.

KBAB:s fastighetsekonom Bo Sundin säger till Hem & Hyra att den begärda höjningen är beräknad på kostnadsökningar i form av taxor, avgifter, löner och köpta tjänster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen tycker att hyreshöjningarna för nästa år bör ligga på strax över noll procent med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget. 

Hur ser du på det?

– Det måste vara individuellt för varje bolag. Det kanske inte blir jättestora variationer i år, men det är ändå skillnader mellan bolagen som man måste ta hänsyn till, säger Bo Sundin.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

KBAB har klarat av de flesta stora renoveringsprojekt.

– Vi har inga jättestora projekt kvar, som tur är. Nu har vi några mindre projekt. Och det kan komma att märkas framöver när vi budgeterar. Men å andra sidan har vi inte stora ROT-projekt ser vi till att ta lite mindre saker som vi inte haft råd eller tid med. Det kan vara målning, markarbeten och lekplatser, säger Bo Sundin.

Nu ska hyran förhandlas med Hyresgästföreningen. 

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Hem & Hyra har utan att lyckas försökt att nå ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresyrkanden i Värmlands län för 2016:

Annons

Bolag Yrkande i procent Motsvarar i kronor*
Forshagabostäder 2 100
Kristinehamnsbostäder 2,5 125
Karlstad bostads AB 1,5

75

*Beräknat på en hyra om 5000 kronor

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.