Annons

Kevin letar efter första egna lyan

Västra Götaland Vill du flytta hemifrån snart? Välj då Bollebygd, Mark, Svenljunga eller Ulricehamn som är de enda kommunerna som snabbt kan erbjuda lediga ungdomsbostäder.Kevin Lind från Sandhult utanför Borås har nyligen börjat sista året på gymnasiet och har sedan i våras sökt efter första egna bostaden. Några förslag har dykt upp, men lägenheterna har varit för dyra.

​Högst 3 000 kronor i månaden är han är beredd att betala.

Annons
– Skapa så många bostäder till oss så att priserna pressas, säger Kevin Lind.
Tre månader är rimlig tid att vänta på ledig bostad, motsvarande en uppsägningstid, tycker han.
Det är inte helt enkelt att vara ung och söka bostad. Det visar Västra Götalands läns årliga kartläggning av läget på bostadsmarknaden.
Fem av nio kommuner i Södra Älvsborg har brist på bostäder för ungdomar. Det är en kommun mer än året innan.
Tranemo är den enda kommunen som svarat länsstyrelsen att de satsar lite extra på att underlätta för ungdomar att skaffa bostad.
– Ungdomar som studerar på högskolan i Borås får bidrag till resan. Det gör att vi underlättar för dem att bo kvar i Tranemo, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Persson (C).
Han berättar att kommunen kan bygga om några fastigheter intill gymnasieskolan i Tranemo till bostäder för den yngre generationen.
– Men kostnaden för bostäderna får inte bli för höga utan att ungdomarna kan efterfråga dem, säger Christer Persson.

Annons
Fakta: Hem & Hyras valenkät

5 kommuner med bostadsbrist för ungaAlingsås. Har allmän bostadsbrist.Borås. Läge och allmän bostadsbrist anges som orsak.Herrljunga. Har allmän bostadsbrist.Tranemo. Storlek och pris anges som orsak.Vårgårda. Storlek och allmän bostadsbrist anges som orsak.
Källa: Västra Götalands bostadsmarknadsenkät 2010

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.