Annons

Kim sover på kusinens soffa – så hårt slår skånska inkomstkrav

Skåne I stort sett alla skånska allmännyttor ställer inkomstkrav på sina hyresgäster. Men det finns stora skillnader. I grannkommunen kan kraven vara dubbelt så hårda. En av de drabbade är Kim Nilsson. Han är 45 år och drömmer om ett hem med flickvännen.
Foto: Gry Ellebjerg
Kim Nilsson är ordförande i RSMH Landskrona, Riksförbundet för social och mental hälsas lokalförening. Han ser en strukturell diskriminering på bostadsmarknaden mot människor som uppfattas som avvikande och är själv en av dem som fallit mellan stolarna.

Kim Nilsson är inneboende hos sin kusin utanför Landskrona och sover på en soffa. Helst vill han gifta sig med flickvännen och skapa ett hem med henne och hennes barn. Hon finns 17 kilometer bort i en tvåa som hon hyr av socialen. Men i och med att Landskrona dessutom har en trångboddhetspolicy får Kim inte bo där, även om det skulle gynna dem båda ekonomiskt.

Hans erfarenheter av det svenska hjälpsystemet är en mångbottnad historia som fortfarande pågår. Kortfattat är läget följande: I över 20 år har Kim Nilsson kämpat med psykisk ohälsa. Idag har han sju olika diagnoser och en sjukersättning på 7647 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Sverige växte de kommunala bostadsbolagen fram på 40-talet. Grundtanken var – då som nu – en god bostad åt alla. Trots det har de kommunala bostadsbolagen i Skåne tolkat uppdraget olika, inte minst när det kommer till vem som ska få söka en lägenhet.

2013 stramade Landskrona stad åt sin uthyrningspolicy. En majoritet av hyresvärdarna antog en gemensam policy. Det var stadens sätt att få ordning på oseriösa värdar samtidigt som man ville locka fler skattebetalare till kommunen. Effekten blev att personer med försörjningsstöd fick det tuffare. För att överhuvudtaget få söka en lägenhet i Landskrona stad krävs att när hyran är betald ska hyresgästen ha två tredjedelar av sin inkomst kvar.

Kim Nilsson.

Sedan pandemins begynnelse i våras har Landskronahems bostadskö ökat med 3000 personer. Idag är 14 000 aktiva i bostadskön och på varje ledig lägenhet finns det mellan 50 och 300 sökande.

Enligt Landskronahems fastighetschef, Patrik Karlsson, är ett syfte med inkomstkravet att värna om att en person inte sätter sig i en lägenhet den sen inte har råd att bo i.

– Vi vill ju ge så många som möjligt en bostad men vi har en lång kö. Jag upplever att de flesta hyresgäster klarar inkomstkravet. Vi har ett bra samarbete med socialen där vi har mer individuella lösningar.

Annons

Men i praktiken är det svårt att få hjälp av socialtjänsten. Många faller mellan stolarna. Kim Nilsson beskriver det själv som att han är en ekonomisk flykting i sitt eget land och att han aldrig trodde att systemet skulle lägga sig i hans kärleksliv.

Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

– Jag hade önskat att bostadsbolagen hade haft en öppnare attityd och utgått ifrån individens möjligheter. Jag förstår att de måste få in hyrorna. Men oavsett problematik är vi ju människor som måste bo någonstans. Det var aldrig mitt mål att bli fattig och att få sju diagnoser.

I Båstad har det kommunala bostadsbolaget lättat på sina inkomstkrav och gått från krav på inkomst tre gånger hyran till att man ska ha kvar två gånger hyran.

– Vi tycker det är bra att ha en riktlinje så det blir tydligt hur vi tänker. Vi vill och kan inte medverka till att en hyresgäst får ekonomiska problem på grund av för hög hyra, säger Lisbeth Nilsson, Båstadhems vd.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

En tredje variant tillämpar Osbybostäder. De gör individuella prövningar. Enligt vd:n Kent Lundén tar de exempelvis kreditupplysningar, tittar på referenser och har en diskussion med den sökande. Han säger att de flesta är väldigt måna om att betala sin hyra och i de fall det inte fungerar säger bolaget upp kontraktet.

– Vissa som söker lägenhet hos oss har kanske inte ekonomi för just den lägenheten. Då får de avslag. Vi som bolag kan inte lösa alla problem men vi kan vara en del i lösningen genom att se till att det finns rimligt prissatta lägenheter och att vi har en schyst uthyrningspolicy.

Martin Grander.

Majoriteten av de kommunala bostadsbolagen har någon form av inkomstkrav men har det någon betydelse? Nej, inte om man ska tro Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö universitet.

Annons

– Forskningen visar att hyran är det första man betalar och att inkomstkrav inte har något med betalningsviljan att göra. Det finns bostadsbolag som tagit bort kravet helt och det har fungerat väldigt bra ändå.

Enligt Martin Grander är individuella prövningar det mest effektiva sättet att hitta matchande hyresgäster.

– Allmännyttans uppdrag är att bidra till att alla personer i kommunen ska få möjlighet att få en bostad. Vad händer annars? Jo, då ökar den informella svarta andrahands-
uthyrningen.

Hur ska då Kim Nilsson lösa sin bostadssituation? Han har en plan. Den bygger på att han får ett jobb. Om han lyckas med det räknar han med att kunna köpa en bit mark där han bygger ett hus åt sig och flickvännen. Enligt honom själv är det hans enda chans att få bli sambo. Då är han 50 år.

Så hög inkomst krävs för att få en lägenhet i Skåne

Bostadsbolag Inkomstkrav
ABK, Kristianstad Individuell prövning.
Bjuvsbostäder Individuell prövning.
Bromöllahem Individuell prövning.
Båstadhem Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Ebo, Eslöv Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Göingehem Utgår från Kronofogdens normalbelopp.*
Helsingborgshem Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Hässlehem Inga fasta krav på inkomst.
Höganäshem Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Hörbybostäder Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran,  i nyproduktion 1,5 gånger hyran.
Höörs Fastighets AB Individuell prövning
KKB, Kävlinge När hyran är betald ska minst följande belopp återstå: Ensamstående vuxen 4 923 kr/mån, hushåll med 2 sammanboende 8 133 kr/mån, för varje hemmavarande barn 3 007 kr/mån.
Kvidingebyggen, Åstorp Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Landskronahem Inkomst före skatt ska vara minst tre gånger hyran.m
LKF, Lund Individuell prövning.
Osbybostäder Individuell prövning.
Perstorps Bostäder Riktlinjen är Kronofogdens normalbelopp.*
Svalövsbostäder Individuell prövning.
Treklövern, Klippan Utgår från Kronofogdens normalbelopp.*
Ängelholmshem Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Örkelljungabostäder Krav på fast inkomst, ingen summa specificerad.
Österlenhem Utgår från Kronofogdens normalbelopp.*
Burlövsbostäder Inkomst före skatt ska vara minst tre gånger hyran.
MKB, Malmö Inkomst efter skatt ska vara minst 1,5 gånger hyran.
Simrishamnsbostäder Krav på fast inkomst, ingen summa specificerad.
Sjöbohem Individuell prövning.
Skurupshem Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Svedalahem Individuell prövning.
Trelleborgshem Inkomst efter skatt ska vara minst 1,5 gånger hyran.
Vellingebostäder Inkomst efter skatt ska vara minst två gånger hyran.
Ystadbostäder Inkomst efter skatt ska vara minst 1,5 gånger hyran.

Läs också Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Slopat inkomstkrav ledde inte till sena hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.