Annons

Kirunabostäder siktar på en högre hyra för 2020

Kiruna Det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder AB vill höja hyrorna för sina hyresgäster med i snitt 5,1 procent från och med den 1 januari 2020. Något som Hyresgästföreningen anser är alldeles för högt.
Bild på gamla brandstation i Kiruna där Kirunabostäder har kontor.
Foto: Tiffany Lind
Kirunabostäder yrkar på en hyreshöjning med i snitt 5,1%. Men Hyresgästföreningen anser tvärtom, att hyran borde hållas nere under 2020.

Under hyresförhandlingarna för 2019 ville Kirunabostäder ha en ökning på i snitt 2,5 procent, vilket resulterade i en hyreshöjning på 1,65 procent.

Kirunabostäders yrkande inför 2020 med en hyreshöjning på i snitt 5,1 procent är alldeles för högt, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. För en trea på 79 kvadratmeter, till exempel på Tarfalavägen, skulle en liknande höjning innebära ett påslag på nästan 490 kronor i månaden för hyresgäster.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen anser att hyran snarare bör hållas på en rimlig nivå så att man har råd att bo inom Kirunas allmännytta. Framförallt med tanke på samhällsomvandlingen.
– Vanligt folk måste ha råd att bo, så det är av yttersta vikt att vi behåller ett rimligt bruksvärde för bostäder. Det är viktigt i hela Malmfälten i och med alla nyproduktioner och människor som tvingas att flytta, säger Magnus Westerlund, förhandlare på Hyresgästföreningen Kiruna.

Nu fortsätter förhandlingar mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen för att komma fram till en överenskommelse om en rimlig hyresjustering.

Annons
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.