Annons

Kirunas centrum töms om fem år

Kiruna Sprickbildningen från Kirunagruvan går fortare än tidigare beräkningar. Utflyttningen från stadens centrum måste påbörjas redan om fem år.

En kalldusch drabbade Kirunaborna under gårdagen när SVT Nordnytt kunde konstatera att de tidigare tidsangivelserna för utrymningen av Kiruna inte längre gäller. Det är gruvbolaget LKAB:s senaste prognos som visar att sprickbildningen har ett snabbare förlopp än vad man tidigare räknat med.

Detta innebär bland annat att fastigheter i Kirunas centrum måste börja tömmas redan inom de närmaste fem till sju åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tre prognoslinjer är uppritade som markerar var gränsen för LKAB:s gruvindustriområde kommer att gå 2013, 2018 och 2023. Det område som ska vara helt tömt 2018 omfattar bland annat 150 hyreslägenheter tillhörande LKAB Fastigheter, Bolagshotellet, brandstationen och stadshuset.

Annons

De nya prognoserna för 2023 visar att en betydande del av LKAB Fastigheters bostadsbestånd ska vara utrymt. Utrymmas måste även en del av Kirunas centrum med bland annat biblioteket, samt bostadsrättföreningen i Erskine-husen ”Snusdosan”, ”Spottkoppen”, ”Berlinmuren” och ”Mulbänken”.

LKAB menar att förändringen i prognoserna inte är dramatisk och att bolaget alltid arbetar med en felmarginal på 100 meter. Sprickbildningen, som LKAB väljer att kalla deformationen, rör sig i snitt cirka 40 meter per år från Kiirunavaara upp mot berget som staden är byggd på.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

”Denna process är komplicerad att förstå och komplicerad att förklara. Missförstånd uppstår lätt. Det tar vi på LKAB till oss och ska därför anstränga oss ännu mer för att vara tydliga och tidiga med information”, skriver LKAB i ett pressmeddelande med anledning av chockbeskedet.

Annons

Det kommuanla bostadsbolaget Kirunabostäder har ett mindre antal lägenheter i området som ska utrymmas fram till 2023.

Läs också Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Efter pappans död får Daniel inte bo kvar i gemensamma lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.