Annons

Kirunastudenter skriver till kommunstyrelsen

Kiruna Studenterna som Kirunabostäder ville tvinga flytta, försöker nu få hjälp av politikerna i kommunstyrelsen.– Vi vill väcka frågan om studentboendena och att de ska bli medvetna om vad som sker, säger Ebba Samuelsson.

​Kirunabostäder planerar att hyra ut lägenheterna på bottenvåningen i ett av studentboendena i Kiruna. Problemet är bara att där bor redan studenter i sex av lägenheterna. I ett brev till studenterna menade Kirunabostäder att studenterna skulle flytta till den övre våningen inom de närmsta tre veckorna

Studenterna kontaktade Hyresgästföreningen som förklarade att Kirunabostäders tilltag stred mot hyreslagen och besittningsskyddet. Kirunabostäder  tog då tillbaka tvånget om flytt, men sade samtidigt att de tomma rummen, oavsett om studenterna flyttar eller inte, kommer att fyllas av andra hyresgäster, i första hand entreprenörer med korttidskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var visserligen bra att de tog tillbaka tvånget, men vi förstår fortfarande inte varför de ska hyra ut till andra. Lägenheterna ska ju vara till för studenter. Det verkar inte finnas någon riktig plan för studentboendena i Kiruna, menar Ebba Samuelsson, ledamot i studentföreningen Slusk.

Annons

Studenterna har nu skrivit till politikerna i kommunstyrelsen för att förklara sin ståndpunkt och försöka vinna stöd. Bland annat efterlyser studenterna en bättre dialog.

– Är det verkligen så att de måste hyra ut så vill vi i alla fall ha den övre våningen helt för studenter. Det är vårt lägsta krav. För oss handlar det om trygghet i boendet, menar Ebba Samuelsson.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Har ni någon förståelse för att Kirunabostäder gör detta på grund av den akuta bostadsbristen i staden?

Annons

– Ja visst inser vi det. Men det måste ju finnas andra planer också för att lösa bostadsproblemet.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.