Annons

Kåres hem ska rivas för att undvika social dumpning

Nyheter Nu är beslutet taget: Över 100 lägenheter i Hultsfred ska jämnas med marken. En av de främsta anledningarna är att undvika social dumpning. Kåre Sundqvist har bott i ett av husen i 25 år. Från sin nya balkong kommer han kunna se hur hans gamla hem blir en hög med tegel.
Foto: Örjan Karlsson
Har tvingats flytta. Kåre Sundqvist är en av de hyresgäster som berörs av den stora rivningen i Hultsfred. Han har fått flytta till en annan lägenhet. i området Snart kommer rivningen av hans gamla hem att påbörjas.

Småländska Hultsfred är en av de kommuner i Sverige som tagit emot flest flyktingar i proportion till antalet invånare de senaste fem åren. Kommunala Hultsfreds bostäder har hyrt ut lägenheter till Migrationsverket i många år, inte minst i miljonprogramsområdet Stålhagen. Nu är dessa kontrakt uppsagda och verksamheten avvecklad. Lägenheterna är slitna och skulle behöva en rejäl upprustning. Samtidigt finns det ingen stor efterfrågan miljonprogramslägenheter en kvarts promenad från centrum.

När Hem & Hyra besökte Hultsfred för en tid sedan berättade bostadsbolagets vd Helena Grybäck-Svensson att rivning är det alternativ man förespråkar. Att sälja skulle vara riskabelt. I värsta fall köper en värd som låter bli att renovera lägenheterna och tar in bidragsberoende hyresgäster från andra delar av landet. Det kallas för social dumpning och kan i slutändan bli dyrare för kommunen än att ta kostnaden för rivning, som beräknas landa på drygt 19 miljoner kronor. Av den kostnaden täcks drygt fem miljoner av ersättning från Migrationsverket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har både Hultsfreds bostäders styrelse och kommunfullmäktige sagt sitt: 108 lägenheter i Stålhagen ska rivas. Beslutet klubbades i fullmäktige den 14 december. Rivningen beräknas komma igång under våren eller sommaren.

Annons

– Det känns bra att vi har löst att de kvarvarande hyresgästerna har fått nya lägenheter i området. En rivning väcker alltid mycket känslor men jag är övertygad om att detta är bra och det kommer att möjliggöra en utveckling av området, säger Helena Grybäck-Svensson.

Läs ocksåGranskning: Här river kommunerna för att slippa fattiga hyresgäster

Hyresgästen Kåre Sundqvist, 67, har bott i Stålhagen i 25 år. Hem & Hyra träffade honom när vi besökte området tidigare i höstas. Då var han en av få hyresgäster som bodde där. Sedan en månad tillbaka har han flyttat till en lägenhet i en av längorna som inte ska rivas. Han har ställt upp en stol på sin nya balkong. Snart kommer han att kunna sitta där och titta på när huset med hans gamla hem jämnas med marken. Men Kåre Sundqvist förefaller inte särskilt sentimental. Han litar på att Hultsfreds bostäder fattat rätt beslut och har fått bra hjälp att hitta en ny bostad hos dem, även den en tvåa på omkring 60 kvadrat.

– Här är det nytapetserat och alla eluttag är jordade. Hyran är bara 400 kronor högre och lägenheten några kvadrat större. Fast nu har jag ju grannar och kan inte spela musik hur högt jag vill!

Annons

Även 50 lägenheter i Virserum, knappt tre mil sydväst om Hultsfred, riskerar att rivas när Migrationsverket lämnar inom kort. Beslut väntas under våren.

Läs ocksåKommunen där 150 lägenheter jämnas med marken - vill slippa bidragsberoende
Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Vägrade dumpas till Hagfors – nu har Björn förstahandskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.