Annons

Klart med hyreshöjning i Svedala

Svedala Svedalahems hyresgäster får två hyreshöjningar under 2014. Den första vid årsskiftet på 1,35 procent som exakt motsvarar den borgensavgift kommunen krävt av bolaget.

Kommunfullmäktige har i år beslutat att Svedalahem ska betala en avgift på 0,3 procent av deras sammanlagda lån för att kommunen går i borgen för bostadsbolagets lån – så kallad borgensavgift. I praktiken innebär borgensavgiften en hyreshöjning för hyresgästerna med 1,35 procent. Utöver hyreshöjningen till följd av borgensavgiften kommer hyrorna att höjas med 0,7 procent den 1 juli samt med 0,8 procent den 1 januari år 2015. Svedalahem hade krävt en höjning med 3,95 procent i ett 1-årsavtal, nu löper förhandlingsavtalet i stället på två år.

– Vi vill markera hur stor hyreshöjningen blev på grund av borgensavgiften. Vi vill att det ska vara tydligt eftersom det inte är något som varken vi eller Svedalahem kan påverka, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.