Annons

Klart med hyrorna hos Varbergs Bostad

Halland Tredje gången gillt. Efter två år med strandade förhandlingar så har Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad kommit överens. Hyreshöjningen för 2016 blir 0,9 procent.

I några områden blir höjningen istället 0,98 procent, i Bua blir den 0,55 procent och för ett antal nybyggda hus blir det ingen höjning alls. Men för de flesta landar det alltså på 0,9 procent. Har man en hyra på 6 000 kronor så innebär det 54 kronor mer i månaden.

Det är en lägre höjning än både 2014 och 2015 , då förhandlingarna strandade och fick avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har haft några jättekärva år. Nu är vi väldigt glada att vi kunde hitta den här uppgörelsen, säger Marcus Atterstam, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Han är ny i Varberg. Även från bostadsbolagets sida har man haft nya förhandlare det här året. Enbart Hyresgästföreningens förtroendevalda representanter är kvar sedan tidigare.

– Vi gick in med inställningen att det som varit har varit och det är inte relevant nu, och jag upplever att motparten gjorde det samma. Det har varit ett seriöst och bra klimat, säger Marcus Atterstam.

Annons
Läs ocksåNy hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i HallandStora torget i Varberg.

Varbergs Bostad krävde från början att få höja med 2,2 procent. Bolagets ekonomichef Catrin Lämpegård säger att även hon är nöjd med förhandlingsklimatet och att hon är glad över att förhandlingen blev klar efter relativt kort tid i år.

– Sedan är så klart ingen part i en förhandling fullt nöjd, men vi tycker ändå det blev ett bra utfall. Vi står fast vid att vi anser att hyresläget är för lågt i Varberg. Årets blygsamma höjning gör kanske inte så mycket för att korrigera det, men på lång sikt närmar vi oss ändå, säger Catrin Lämpegård.

Höjningen på 0,9 procent ligger högre än exempelvis de kommunala bolagen i Göteborg. Men varje ort måste bedömas efter sina förutsättningar och undersökningar visar att hyresgästerna hos Varbergs Bostad generellt är nöjda med förvaltningen, menar Marcus Atterstam. Däremot underkänner han argumentationen om att hyrorna i Varberg skulle vara för låga.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

– Det går inte att jämföra sig med bestånd som är mer förädlade, med fler renoveringar och nybyggen. Sådant driver upp hyrorna, säger han.

Annons

De nya hyrorna gäller från och med den 1 mars. Uppgörelsen omfattar 4 900 av bolagets 5 200 lägenheter.

LÄS MER:

Privatvärdar i Halland höjer hyrorna

  • Här hittar du listan över andra färdiga hyresuppgörelser i Halland för 2016.
  • Här hittar du de halländska värdarnas krav inför årets hyresförhandlingar.

Läs också Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar” Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.