Annons

Klart med nya hyror i Borås

Borås Vissa lägenheter får oförändrad hyra, övriga får en höjning på 28 till 54 kronor per månad. I genomsnitt höjs hyran med 0,59 procent för hyresgästerna hos AB Bostäder i Borås.

Hyresgästföreningen har enats med AB Bostäder i Borås om hyrorna för nästa år. Från och med den första januari blir det en höjning med 0,59 procent. Bolaget hade yrkat på 1,59 procent.

– Det är bra att vi enats och att vi kunde göra det i en lokal förhandling. Sedan nådde inte vi riktigt hela vägen utan fick backa med en procent. Men det är ju så här det ser ut även i omvärlden just nu, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästföreningens mål var att en eventuell hyreshöjning skulle bli blygsam. Och det målet anser man sig ha uppnått. 

– Vi sänkte kravet med en procentenhet och sparade därmed ungefär 50 kronor per månad åt en hyresgäst som hyr en tvårummare. Vi är också glada över att vi kunde nå en uppgörelse lokalt med bolaget och slippa medling, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.

Hyreshöjningen på 0,59 procent kommer att vara differentierad. Vissa lägenheter får oförändrad hyra medan övriga får en höjning på mellan 28 till 54 kronor per månad.

Annons
Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

Innan förhandlingen började var tanken att de 911 lägenheter som ska övertas av Victoria Park skulle förhandlas med den nya ägaren. Så blev det inte, utan de lägenheterna finns med i den nya överenskommelsen och följer samma differentiering.

– Victoria Park hörde av sig till oss och frågade om vi även kunde förhandla ny hyra för de lägenheter de kommer att ta över. De tyckte väl helt enkelt att det skulle bli svårt att börja ägandet med att hyresförhandla. Så vi kompletterade vårt yrkande och Hyresgästföreningen hade inget emot det, säger Liljegren. 

Enligt Hyresgästföreningen var dyrare kommunala taxor en stor anledning till bolagets vilja att höja hyran.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

– Under en hyresförhandling är det svårt att neka bolaget kompensation för kostnadsökningar det inte själv kan kontrollera. Det är därför det är så viktigt att påverka kommunala beslutsfattare så att taxor och avgifter hålls på en rimlig nivå, säger Josefsson.

Annons

För en hyresgäst som hyr en tvårummare på 60 kvadratmeter, och idag har en hyra på 4 865 kronor i månaden, får sin hyra höjd med 29 kronor i månaden från 1 januari.

Andra uppgörelser från Västra Götaland finns samlade här.

Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.