HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med nya hyror i Borås

Borås Vissa lägenheter får oförändrad hyra, övriga får en höjning på 28 till 54 kronor per månad. I genomsnitt höjs hyran med 0,59 procent för hyresgästerna hos AB Bostäder i Borås.

Hyresgästföreningen har enats med AB Bostäder i Borås om hyrorna för nästa år. Från och med den första januari blir det en höjning med 0,59 procent. Bolaget hade yrkat på 1,59 procent.

– Det är bra att vi enats och att vi kunde göra det i en lokal förhandling. Sedan nådde inte vi riktigt hela vägen utan fick backa med en procent. Men det är ju så här det ser ut även i omvärlden just nu, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren. 

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Hyresgästföreningens mål var att en eventuell hyreshöjning skulle bli blygsam. Och det målet anser man sig ha uppnått. 

– Vi sänkte kravet med en procentenhet och sparade därmed ungefär 50 kronor per månad åt en hyresgäst som hyr en tvårummare. Vi är också glada över att vi kunde nå en uppgörelse lokalt med bolaget och slippa medling, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.

Hyreshöjningen på 0,59 procent kommer att vara differentierad. Vissa lägenheter får oförändrad hyra medan övriga får en höjning på mellan 28 till 54 kronor per månad.

Läs ocksåHackad hemsida gör det svårt att betala hyran i BoråsKollage med bild på den tillfälliga landningssidan och Bostäder i Borås kommunikationschef Sophia Jonsson.

Innan förhandlingen började var tanken att de 911 lägenheter som ska övertas av Victoria Park skulle förhandlas med den nya ägaren. Så blev det inte, utan de lägenheterna finns med i den nya överenskommelsen och följer samma differentiering.

– Victoria Park hörde av sig till oss och frågade om vi även kunde förhandla ny hyra för de lägenheter de kommer att ta över. De tyckte väl helt enkelt att det skulle bli svårt att börja ägandet med att hyresförhandla. Så vi kompletterade vårt yrkande och Hyresgästföreningen hade inget emot det, säger Liljegren. 

Enligt Hyresgästföreningen var dyrare kommunala taxor en stor anledning till bolagets vilja att höja hyran.

Läs ocksåEtt par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i BoråsKollage med Abdirisaq Muse, råtta och Stefan Lindborg

– Under en hyresförhandling är det svårt att neka bolaget kompensation för kostnadsökningar det inte själv kan kontrollera. Det är därför det är så viktigt att påverka kommunala beslutsfattare så att taxor och avgifter hålls på en rimlig nivå, säger Josefsson.

För en hyresgäst som hyr en tvårummare på 60 kvadratmeter, och idag har en hyra på 4 865 kronor i månaden, får sin hyra höjd med 29 kronor i månaden från 1 januari.

Andra uppgörelser från Västra Götaland finns samlade här.

Läs också Skyhög vattenräkning efter tekniskt strul - "Hyresgäster förtvivlade" Två års rått-terror för familjen – saneraren: ”Aldrig sett nåt liknande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.