HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Klart med nya hyror i Pajala

Pajala Pajalabostäder höjer hyrorna med 2,30 procent. Det står klart efter medling i Hyresmarknadskommittén för andra året i rad.

Det kommunala bostadsbolaget Pajalabostäder ville höja hyrorna med 3,90 procent från och med den första januari detta år. Men när hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen drog igång hade parterna mycket svårt att komma överens.

– Det är andra året i rad som vi strandar förhandlingarna. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det känns inte som om Pajalabostäder lyssnar på oss, säger Sten Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder, tycker att det är tråkigt att klimatet mellan de båda parterna inte är bättre.

– Vi efterfrågar en bättre samtalspart. I dag funkar det inte riktigt, men jag har bjudit in Sten Fors så att vi ska kunna diskutera och komma överens om vilka principer som ska gälla inför nästa år.

Den centrala hyresmarknadskommittén fick till slut träda in med ett medlingsbud. Budet var på 2,30 procents hyreshöjning och det accepterades till slut av både Pajalabostäder och Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Det innebär att en normaltrea på 75 kvadratmeter får en hyreshöjning på cirka 120 kronor i månaden. Hyreshöjningen gäller från första januari i år vilket innebär att höjningen för de tre första månaderna läggs på hyrorna för april, maj, och juni.

Ingen av parterna är nöjda
Sten Fors är inte nöjd med utgången av hyresförhandlingarna.

– Nej, att vi strandade beror till viss del på de höga kostnaderna för gräsklippning och skötsel av buskar och sånt. Hyresgästerna har länge klagat på det och då skrev Pajalabostäder ett avtal med Samhall som var dyrare än vad Topbostäder i Gällivare betalar för att sköta samma saker i hela sitt bestånd.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Även den införda källsorteringen har blivit en dyr affär för Pajalabostäder menar Sten Fors.

– Hade hyresgästerna fått ta del av hur mycket det skulle kosta att införa det så hade de nog valt att åka till återvinningstationen i stället.

Annons

Höjda taxor huvudorsak
Magnus Pekkari säger att huvudorsakerna till hyreshöjningen ligger i höjda taxor för både vatten och fjärrvärme.

– Hyreshöjningen kommer precis att täcka de bitarna. Gräsyteskötseln har vi finansierat på annat sätt än via hyreshöjning, säger Magnus Pekkari.

Förra året kärvde Pajalabostäder att få höja hyrorna med 5,90 procent, men fick nöja sig med 2,75 procent, efter att förhandlingen strandat och gått till Hyresmarknadskommittén.

Läs också Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.