Annons

Klart med nya hyror i Sandviken och Bollnäs

Sandviken Hyrorna i Sandviken höjs med 0,8 procent vid årsskiftet. Samma resultat ledde hyresförhandlingarna i Bollnäs och Nordanstig till.

Sandvikenhus utgångsbud var 2,0 procent. Uppgörelsen hamnade på en väsentligt lägre nivå, dock inte så låg som Hyresgästföreningens förhandlare hade hoppats på.

– Riktigt nöjd blir man väl aldrig i en förhandling. Men vi står självklart upp för den uppgörelse som vi ingått, säger förhandlingsledaren Owe Hellberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 I diskussionerna med Hyresgästföreningen presenterade Sandvikenhus kostnadsökningar inför 2016 med motsvarande 0,6-0,7 procent.

Företaget larmade också om ett stort underhållsberg samt att räntekostnaderna stiger som en konsekvens av stora investeringar i bland annat Nya Bruket och höjd upplåning med 150 miljoner kronor.

– Det har varit ett gott samarbetsklimat och jag upplever att alla parter varit lyhörda och konstruktiva. Rent konkret innebär det här 3 miljoner kronor mindre än vårt initiala bud. Självklart måste vi anpassa kostymen efter detta och prioritera hårdare, säger Stefan Lundqvist, Sandvikenhus vd, i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Den nya hyran tas ut från och med februari, vilket innebär att första avin innehåller höjning för både januari och februari.

För en normalstor lägenhet på 67 kvadratmeter blir höjningen 46 kronor i månaden.

Avtalet gäller både de hyresgäster som Hyresgästföreningen förhandlar åt och de som har Sandvikenboendet som förhandlare.

Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

Även i Bollnäs blev det alltså en höjning med 0,8 procent. Förhandlingsresultatet slår dock inte exakt lika mot alla hyresgäster.

Så kallad systematisk hyressättning med poängssystem är på väg att införas. Faktorer som påverkar hyran är bland annat standard, läge och förvaltning.

Annons

2016 års hyreshöjning ligger i spannet 0,6-1,0 procent med 0,8 som genomsnitt.

– Ett sätt att få lite rättvisare hyror, säger Owe Hellberg om poängsystemet som Hyresgästföreningen nationellt ställt sig bakom.

– Om grannen har lite högre standard i sin lägenhet kan man tycka att det är rimligt att han också ska betala lite mer.

Fakta: Hyror 2016 Gävleborg

Bostadsföretag Färdiga avtal Kända yrkanden Antal lägeheter
Faxeholmen, Söderhamn 0 % 2 919
Gavlegårdarna, Gävle * 1,8 % 15 159
Nordanstigs Bostäder o,8 % 1,2 % 752
Sandvikenhus 0,8 % 2,0 % 4 083
Aefab, Ovanåker 0,7 % 1,6 % 1 585
Ljusdalshem 0 % 2 300
Hoforshus 0,8 % 1,6 % 1 127
Ockelbogårdar 2,5 % 695
Bollnäsbostäder 0,8 % 1,5 % 2 289
Hudiksvallsbostäder 0,4 % 4 235

* Gäller från och med 2016-03-01

Läs också Så mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021 Slopat inkomstkrav ledde inte till sena hyror Banken som får fart på barnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.