Annons

Klart med nya Norrköpingshyror

Norrköping Det blir ingen prövning i hyresnämnden. Nu är Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Norrköping överens om hyrorna för 10 000 lägenheter, som får en höjning med 1,2 procent.

Det har varit turbulenta förhandlingar om årets hyror i Norrköping. För en månad sedan strandade förhandlingarna med både Heimstadens 2 000 lägenheter och Fastighetsägarna Mittnords cirka 10 000 lägenheter i kommunen. Det skulle då bli hyresnämndens sak att pröva hyrorna för tusentals lägenheter. Men den processen uteblir nu, då parterna satte sig vid förhandlingsbordet igen och lyckades komma överens.

”En hyresnämndsprocess skulle ha blivit oerhört tidskrävande för alla inblandade. Det känns bra att våra medlemmar nu kan ge sina hyresgäster besked om årets hyra”, skriver Liselotte Fingal, förhandlare hos Fastighetsägarna MittNord i Norrköping, i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna innebär att hyrorna höjs med 1,2 procent från den 1 april i år. För en trerumslägenhet innebär det ett påslag på cirka 75 kronor i månaden.

Men en höjning med 1,2 procent ligger betydligt högre än de genomsnittliga hyreshöjningarna som är klara hittills i landet, där nivån ligger på cirka 0,6 procent. Å andra sidan är 1,2 procent betydligt lägre än vad Fastigehtsägarna yrkade på när förhandlingarna inleddes med ett krav på 2,8 procent.

Annons

Att Fastighetsägarna får en hyreshöjning som ligger över genomstnittet beror till stor del på Hyresgästföreningens uppgörelse med Heimstaden, som för tre veckor sedan fick igenom en höjning på 1,2 procent. Både Heimstaden, Fastighetsägarnas medlemmar och flera andra hyresvärdar i Norrköping ingår i ”rätt hyra”, ett gemensamt system för att sätta hyror för samma typ av lägenheter. Och för att systemet inte ska raseras måste alla 16 000 lägenheter i ”rätt hyra” få samma hyreshöjning.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Det finns inte mycket att diskutera. Vi har ”rätt hyra”-systemet som gör att det är svårt att göra upp på en annan nivå och vi båda har varit måna om att ha systemet kvar, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen vill dock diskutera höjningen med Fastighetsägarna för en del privata hyresvärdar som föreningen anser inte har skött sig.

Annons

– Även om de omfattas av ramöverenskommelsen på 1,2 procent, så vill vi att vissa saker ska vara åtgärdade för att de ska få hyreshöjningen, säger Carina Johansson.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.