HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klartecken för stor fastighetsaffär på Gotland

Gotland Med stor majoritet röstade regionfullmäktige ja till att Gotlandshem får sälja 923 lägenheter. De flesta husen byter ägare i april men några redan i mitten av januari.
Foto: Jenny Knutsson
Stäven i Gråbo kan få fler hyreslägenheter.

Det krävdes votering för att avgöra frågan om den stora fastighetsaffären ska få genomföras. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ röstade nej, medan övriga partier i regionfullmäktige ställde sig positiva till en försäljning. Omröstningen slutade 60-11.

Det innebär att 23 lägenheter i Havdhem och 16 i När säljs till lokala privata hyresvärdar 15 januari. Den 3 april genomförs den största delen av försäljningen då 884 lägenheter i Gråbo i Visby tas över av Stävbo AB som är ett dotterbolag till Kuststaden Projektutveckling AB.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

”Med försäljningen i När, Havdhem och Visby kan vi säkra de praktiska förutsättningarna för att allmännyttan ska kunna ta fortsatt ansvar att driva utvecklingen för hyresrätter på Gotland”, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll i ett pressmeddelande.

Den totala köpesumman uppgår till 617 miljoner kronor.

Fakta: Här finns lägenheterna som säljs
 • Havdhem Spenarve 1:46, 1:51 och 1:52 (Spenarvevägen 1-13, 21-29,
  Storavägen 7-29) köps av Havdhem Värme AB, köpeskillingen är 5 miljoner
  kronor. Totalt antal lägenheter 23. Tillträdesdag 15 januari 2018.
 • När Mickelgårds 1:32 (När Mickelsgårds 1-6) i När, tas över av Fastighet i När
  AB (Finab) och ägs av Virudden och Närbygg. Köpeskillingen är 3 miljoner
  kronor. Antal lägenheter 16. Tillträdesdag 15 januari 2018.
 • Kuststaden Projektutveckling AB har genom dotterbolaget Stävbo AB förvärvat
  fastigheterna Bogen 1 och Stäven, Visby. Köpeskillingen är 609 miljoner kronor.
  Antal lägenheter 884. Tillträdesdag 3 april 2018.
  Källa: Gotlandshem
Läs också Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna Ljusdalshem lönsammast i länet Coronan kortsiktigt lönsam för bostadsföretagen En kvarts miljard i vinst för kommunbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.