Annons

”Klimatsmart att riva hus”

Nyheter ​Riv dem! Göran Hägglund (kd) rekommenderar en drastisk lösning på problemet att många hyreshus är energitjuvar och bidrar till växthuseffekten. Men Hyresgästföreningens Barbro Engman är inte särskilt imponerad av hans kraftfullhet.
Inför Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar har partiledaren Göran Hägglund skrivit en debattartikel i DN. Där presenterar han vad kommunerna måste göra för att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.
En viktig åtgärd är att stoppa det enorma energiläckage som många av husen i miljonprogramsområdena står för, skriver han.  Upprustningar och renoveringar bör snabbas på, men i vissa fall kan det vara bättre att riva slitna och dragiga hus och ersätta dem med nya.
Med rivningar slår man flera flugor i en smäll, menar Göran Hägglund. Hyresgästerna får nya, moderna bostäder, minskade energikostnader och den yttre miljön skulle kunna förbättras.
 
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker att det absolut finns såväl ekologiska, som sociala och ekonomiska problem som behöver lösas i många bostadsområden.
– Det är läge ur så otroligt många aspekter att göra något nu och så har det varit länge. Men om man river – hur ska det då byggas nytt när regeringen har tagit bort investeringsbidragen? Det är knappast någon kraftfull politik att bara lägga det i knäet på kommunerna.
Det behövs någon form av statligt smörjmedel för att få bättre fart på klimatarbetet, tror hon och jämför det med den statliga miljöbilspremien som har bidragit till att många köper miljöbilar.
Barbro Engman är tveksam till rivningslösningen av flera orsaker.
– Det är inte alls säkert att det behövs. I till exempel Gårdsten i Göteborg löste man det med att rusta upp och använda solenergi i stället. Dessutom är många nyproducerade hus inga under av energieffektivitet.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.