Annons

Klockaren höjer hyran med 2,1 procent

Östra Göinge Efter många turer i årets förhandling har Hyresgästföreningen och Klockaren enats. Den första februari höjs hyran med 2,1 procent i genomsnitt.

Årets förhandling mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge har varit stormigt. Bostadsbolaget yrkande på 5,1 procent vilket Hyresgästföreningen kontrade med 1,5 procent. Parterna insåg att de var alltför långt ifrån varandra varpå förhandlingen strandade. Tillslut kunde parterna enas om en höjning på 2,1 procent i genomsnitt vilket är den högsta höjningen i regionen hittills. Det innebär att en lägenhet på 70 kvadratmeter får en hyreshöjning med cirka 105 kronor.

Orsaken till Klockarens yrkande på 5,1 procent är främst bolagets stora underhållsbehov av exempelvis tak och balkonger. Under förra året drabbades även bolaget av 25 vattenskador i lägenheter som i snitt kostade 80 000 kronor att reparera. Klockarens vd Stefan Nilsson är bekymrad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Vi har inte tillräckligt med pengar för att klara vårt underhåll. Det gör att vi inte kan tillmötesgå hyresgästernas krav på renoveringar i deras hem. Hyrorna ligger för lågt idag och följden blir att vi måste riva hus för att de blir i så dåligt skick. Alternativet till rivning är totalrenovering och det kostar mycket pengar. Istället för 2 procent skulle vi behöva 3 procent i snitthöjning.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén är nöjd med att parterna hittade en lösning.

− Vi tycker att 2,1 procent är lite högt men vi ville komma till ett avslut. Därför godtog vi det. Klockaren är ett bostadsbolag med många äldre fastigheter. De har legat lågt i sina underhållskostander under många år men nu ligger de på en rimlig nivå.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Klockaren har 1 410 lägenheter.

Annons
BOSTADSBOLAG HYRESHÖJNING
ABK 1,8 % i genomsnitt
Bjuvsbostäder 14 kr/kvm/år
Bjärnum-hus 12kr kvm/år
Bromölla 1,5 % i genomsnitt
Båstadhem 1,48%
Ebo, Eslöv 1,9% (2-årsuppgörelse)
Fabo, Falkenberg 1,68 % i genomsnitt
HFAB, Halmstad 1,30%
Hässlehem 15 kr/kvm/år
Höganäshem 1,44 % i genomsitt
Hörbybostäder 1,33 % i genomsnitt
KKB, Kävlinge 1,68% i genomsnitt
Klockaren 2,1 % i genomsnitt
Laholmshem 1,30%
Landskronahem 1,48 % i genomsnitt
Perstorpsbostäder 15 kr/kvm/år
Ängelholmshem 1,4 % i genomsnitt

Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Hyresförhandlingar hemma vid köksbordet - nu väntar stegvis återgång till det nya normala Ditt hem är hennes jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.