Annons

Köksfläkt och balkong viktigast för hyresgäster i Eskilstuna

Eskilstuna Funktion går först. Så tolkar Hyresgästföreningen resultatet av en ny enkätundersökning som över 400 hyresgäster hos privata värdar i Eskilstuna har svarat på.
Foto: Petra Marandi Roos
"Det var nyttigt att träffas och gå igenom övergripande principfrågor", säger Marcus Kjellin.

Köksfläkt, balkong och kök med matplats. Det är några av de viktigaste egenskaperna när man ska välja en lägenhet, tycker hyresgästerna som har svarat på enkäten. Öppen spis, designade skåpsluckor och parkettgolv i köket värderas lägst.

– Det som efterfrågas är funktion snarare än estetik, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Det är Hyresgästföreningen som har beställt undersökningen, som har genomförts av Prifloat. Företaget gjorde ett slumpmässigt urval av 1000 av Hyresgästföreningens medlemmar i Eskilstuna som bor hos privata hyresvärdar. 417 av dem som fick enkäten, via e-post eller i brevlådan, valde att svara. Hyresgästföreningen vill att resultatet ska bli ett viktigt underlag i hyresförhandlingarna från och med nu.

– Det har varit lite grus i förhandlingarna med privata värdar när det gäller vad vi ska värdera när vi sätter hyran. Vi har råkat in i diskussioner där värdar vill göra ganska stora standardhöjningar med argumentet att det är vad hyresgästerna vill ha, men vi har inte sett något faktaunderlag för det. Jag hoppas att den här undersökningen kan bli ett konstruktivt inslag i hyresförhandlingarna och ett sätt att undvika onödig polemik, säger Marcus Kjellin.

Annons

Samtidigt har enkätsvaren bjudit på några överraskningar för Hyresgästföreningen, till exempel att en majoritet av hyresgästerna tycker att säkerhetsdörr är en betydelsefull faktor.

Läs ocksåHär vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar

– Det oväntade blir en viktig input för oss, säger Marcus Kjellin.

Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna, tycker att det är ett bra initiativ att fråga hyresgästerna vad de vill ha.

– Sen kan jag tycka att en del av frågorna är aningen subjektivt ställda. Till exempel är ”centralt läge” och ”nära till butiker och offentlig service” två olika alternativ, men bor man centralt har man oftast nära till service. Nästa gång kanske vi skulle kunna göra en undersökning tillsammans med Hyresgästföreningen, säger han.

Annons
Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Har privata hyresvärdar i Eskilstuna satsat för mycket på åtgärder som hyresgästerna inte är så intresserade av, för att kunna ta ut högre hyra?

– För det första tycker vi att ett brett utbud på hyresmarknaden är viktigt. Sen utgår värdarna från det som efterfrågas. Jag vill nog påstå att om man gör saker som hyresgästerna inte vill ha kommer man att få igen det. Jag har inte hört att några hyresgäster i Eskilstuna har protesterat mot för stora renoveringar, säger Andreas Sjöberg.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.