Annons

Kommunala bostadsbolag ska bygga bostadsrätter

Stockholm Stockholms stora bostadsbolag ska bygga bostadsrätter. Det kräver Joakim Larsson, M, ytterstadsborgarråd, som vill subventionera byggandet med vinster från fastighetsförsäljningar.

Under 2014 ska Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder ta fram en strategi för att bygga bostadsrätter.  Enligt Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stadshus, rör det sig om en till tre pilotprojekt med några hundra lägenheter.

– Vi vill att de bygger i områden där hyresrätten dominerar, till exempel Rinkeby och syftet är att få fler upplåtelseformer som gör områdena ännu mer attraktiva. När vi har visat att det finns en marknad hoppas vi att fler aktörer bygger bostadsrätter, säger Joakim Larsson.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För att göra det mer attraktivt att bygga Stockholms stad att sälja marken till marknadspris och sedan kommer staden att stå för exploaterings- och plankostnader.
– Stadens bolag får vara med och ge bud på marken men självklart är det bäst om flera andra aktörer kommer med nu när de ser att staden är beredd att acceptera ett exploateringsunderskott för att få igång bostadsrättsproduktionen i dessa områden.

Var ska pengarna som ni subventionerar bostadsrätterna med tas ifrån?
– Vi kommer att använda en del av de vinster vi får från tidigare fastighetsförsäljningar, säger Joakim Larsson.

Annons

Hyresgäster har kritiserat att vinster från fastighetsförsäljningar använts till överdäckning av vägar och anläggande av parker. Hur motiverar ni en subventionering av bostadsrätter med pengar från försäljning av hyresrätter?
– Lagen gör det möjligt att använda vinster från försäljningar om det används till satsningar som främjar integrationen och social sammanhållning och det tycker jag att det här gör, säger han.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Hur mycket av den totala byggkostnaden kommer ni att subventionera bostadsrätterna med?
-Det är exploateringskostnaden som täcks.  Storleken på denna varierar och vad vi har för markpris kommer vi veta först efter anbudsgivningen. Ju mer de är beredda att betala, ju mindre blir under-skottet. Men vi är alltså beredda på att det blir underskott i dessa pilotprojekt.

Greger Björkegren, ordförande Hyresgästföreningen Stockholm, säger att alla initiativ till ökat byggande är bra. Men tycker det är bättre att satsa pengarna på att renovera eller bygga hyresrätter, skolan eller hjälpa gamla och sjuka istället för att subventionera bostadsrättsbyggande.
– Att bygga bostadsrätter innebär en ekonomisk risk om de inte kan säljas. Jag tycker att bostadsbolagen ska hålla sig till att bygga och förvalta hyresrätter. Vad är nästa steg? Att de ska öppna en hamburgerrestaurang? säger han.

Annons

Greger Björkegren tror inte att fler byggbolag kommer att bygga bostadsrätter i ytterområdena bara för att de kommunala bostadsbolagen går före.
– Hade marknaden velat ha bostadsrätter i till exempel Rinkeby hade staden inte behövt gå in med pengar för att det ska byggas, säger han.

Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"
Läs också Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.