Annons

Kommunala Hässlehem först i landet med ny hyra

Hässleholm Den första januari nästa år höjer Hässlehem hyran med 0,39 procent i genomsnitt. Uppgörelsen är den första i landet bland de kommunala bostadsbolagen.
Hässlehem är först ut i landet med att sätta hyran för 2017.

Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Hässlehem har nått en överenskommelse om 2017 års hyror. Höjningen landar på 0,39 procent i genomsnitt. Det kan jämföras med årets 0,2 procent som redan den räknades som mycket låg. 

Hässlehem har en differentierad hyressättning utifrån parametrar som bland annat läge och standard. Det betyder att hyreshöjningen kommer att variera från noll kronor till högst 60 kronor per månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

− Vi tycker att det här var en skälig nivå. Det är fint att se att ett kommunalt bostadsbolag tar ansvar. Nu är det dags för hyresgästerna att hämta hem det ekonomiska läget med låg inflation och låga räntor, säger Hyresgästföreningens förhandlare, Emma Bülow.  

Annons

Trots att parterna är överens hade Hässlehems vd, Stephan Persson gärna sett en högre hyreshöjning.

− Vi hade velat ha en procent men det är ju en förhandling. Det betyder att parterna måste möta varandra. För oss var det viktigt att komma fram till ett resultat tidigt så att vi vet vilken ekonomi vi har att göra med. Hyreshöjningen kommer att täcka de löpande kostnaderna men det blir inget utrymme för extra satsningar.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresuppgörelsen är den första i landet bland de kommunala bostadsbolagen. Emma Bülow ser förhandlingen som en signal till vad motparten kan förvänta sig.

Annons

− Den här uppgörelsen sätter helt klart tonen för årets förhandling. Vi räknar med att 2017 års hyreshöjningar kommer att ligga på den här nivån.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.