HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Peter blev sjuk i lägenheten

Örnsköldsvik Efter en månad i bostaden fick Peter svårt att andas. Det luktade mögel i duschen och felet anmäldes. Men inget hände.

Läs även: Fastevo ska bli en bättre hyresvärd

– Örnsköldsvik är en av Sveriges vackraste städer. Att flytta dit var en dröm för mig och min fru, säger Peter Roos, 52, som lärde känna staden som bemanningssjuksköterska på orten.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Paret fick tag i en extra fin lägenhet via fastighetsbolaget Fastevo. En stor lägenhet på 135 kvadrat med kamin, bastu och modernt kök ett stenkast från centrala Ö-vik.
Men så fort de fått nyckeln och problemen började blev hyresvärden plötsligt väldigt svår att få tag i.

Mindre saker kunde förvaltaren hjälpa till med. När det däremot rörde sig om större åtgärder, som när kylen gick sönder, krävdes fastighetsägaren Odd Johanssons godkännande.

– Men inte ens förvaltaren fick tag i honom och betalade till slut själva för en ny kyl, enligt Peter.

Läs också”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyranPenny från Thailand har bott i Göteborg i drygt fem år. Att ta strid mot hennes tidigare värd har krävt mod. "Jag kan ju inte systemet", säger hon. Men ilskan tog över, och till slut fick hon rätt. "Jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt."

Efter en månad i lägenheten började Peter få problem med andningen. Han tyckte också att det luktade mögel i duschen.

– Jag, förvaltaren och Hyresgästföreningen jagade Odd i tre månader utan resultat.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåVärmlänning rökte för mycket och städade för lite - nu vräks hanBildcollage med cigarett ventilation i badrum och fönsterkarmar gulfärgade av nikotin.

Peter blev allt sämre under den tiden och det var inte förrän när miljökontoret kopplades in som de lyckades få tag i Odd Johansson.

Då gjordes en besiktning av lägenheten som pekade på viss mikrobiell påväxt i duschutrymmet.

Peter som uppsökt sjukvård fick ett läkarutlåtande att han utvecklat mögelallergi som orsakade astma.

– Min fru hade däremot inga besvär. Det är bara de som inte har antikroppar att stå emot exponeringen som drabbas, säger Peter.

Men om de astmatiska besvären och den mikrobiella påväxten har ett direkt samband är svårbevisat.

– Även om man har ett läkarintyg på att man är sjuk så styrker inte det exakt var och av vad man blivit sjuk, säger Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell.

Faktum för Peter var i alla fall att han som tidigare varit en van fjällvandrare, inte längre kunde gå 500 meter utan sin inhalator.

– Vi höll inne med två månadshyror för det vi fått utstå, även om det naturligtvis inte vägde upp så var det ju nånting. Fastevo gjorde aldrig något anspråk på pengarna.

Vissa åtgärder i duschutrymmet gjordes, men paret hade fått nog.

– Vi flyttade eftersom vår dröm slogs till spillo i den lägenheten. Hade den varit okej hade vi bott länge där, säger Peter.

De försökte stanna kvar i stan, men hittade ingen annan bostad.

– Det var en dyr flytt tillbaka till Rimbo där vi bodde innan, men här bor vi i alla fall bra, säger Peter.

Hyresvärden Odd Johansson känner väl till Peters felanmälan.

– Felundersökning gjordes för att finna eventuella problem som kunde åtgärdas. Besiktningen påvisade inga fuktskador utan mikrobiell tillväxt i fogar och felmonterade hyllor i duschen, säger han.

Det tog ett tag innan ni ­gjorde några åtgärder.
– Ja, men det var som sagt inget egentligt problem heller.
Enligt Peter så flyttade han på grund av problem i lägenheten.
– Det kan ha varit av andra orsaker också, säger Odd Johansson.

Fakta: Mikrobiell påväxt

• Mikrobiell påväxt kan exempelvis röra sig om mögel, röta, blånadssvamp eller jordbakterier.

• Mikroberna kan avge giftiga mykotoxiner och skadliga mögelgifter som man inte bör utsätta varken djur eller människor för.

Källa: fuktkollen.se

Läs också Kraftig ökning av lurade hyresgäster som tar strid mot ockerhyra i storstäderna Småbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.