Annons

Efter planket – nu tvångsförvaltas huset

Nyheter Värden har byggt ett plank och sprejat färg på hyresgästens fönster. Helt oacceptabelt anser hyresnämnden som beslutat att huset ska tvångsförvaltas.
Foto: Privat
Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Omständigheterna kring den aktuella tvångsförvaltningen liknar inget annat som Hem & Hyra någonsin skrivit om.
Värden ville i ett svep höja hyran med 1 100 kronor för Gull-Britt Karlsson i småländska Stockaryd i Sävsjö kommun. När hon valde att betala den gamla hyran gick värden till tingsrätten för att få henne avhyst. Så blev inte fallet och istället tvingades värden betala hyresgästens rättegångskostnader på 20 000 kronor.

Värden spikar då igen en av Gull-Britt Karlssons två ytterdörrar och sprejar svartfärg på sovrumsdörrens utsida. Motivet: Hyresgästen tittar ut för mycket genom fönstret.
Kronofogden tvingas rycka ut med kofot och rengöringsmedel.
Historien fortsätter med att värden Bror Andersson anlitar en snickare för att låta resa ett plank framför sovrumsfönstret för att det påstådda fönstertittandet ska upphöra. Återigen tar Kronofogden bort värdens säregna arrangemang.
Bror Andersson nominerades till Värsta värden i Hem & Hyra 1/2019, och historien fortsätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden låter vid två tillfällen sätta upp personliga uppgifter om sin hyresgäst på en anslagstavla i Stockaryd. Allt detta medger värden i förhandlingen i hyresnämnden. Han medger också att han tidigare lovat att ”ta lagen i egna händer” och det gäller fortfarande. Han kommer inte ge sig oavsett vad hyresnämnden beslutar.

Annons

I samband med att förhandlingen avslutades i tingsrätten sa värden att ”kärringen ska ut”, men så blir det inte. I stället beslutar Hyresnämnden i Jönköping att huset ska tvångsförvaltas. Hur länge ska nämnden avgöra senast den 20 november. Förvaltare blir kommunala Sävebo.
Motiveringen är att värdens beteende är helt oacceptabelt. Beslutet kan överklagas.

Gull-Britt Karlsson är lättad.
– Det känns jättebra, kan knappt fatta att det är sant. Såhär kan man inte bete sig, säger hon.

Läs ocksåVärd skymde fönster med plank - hotas av tvångsförvaltning

Hyresgästföreningens jurist Ena Hodzic, som företrätt Gull-Britt Karlsson, är också nöjd.
– Äntligen får vi ett avslut på den här situationen.

Annons

Hem & Hyra har sökt värden. Han har inte återkommit.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.