Annons

Kommunerna där hyresrätten dominerar

Nyheter På de flesta håll i landet är hyreslägenheter vanligast, men skillnaderna är stora mellan regionerna. Det visar den första officiella statistiken från lägenhetsregistret.

För första gången kan SCB presentera siffror över landets bostadsbestånd utifrån det nya nationella lägenhetsregistret. Statistiken, som är den första kompletta över alla Sveriges bostäder, visar att det finns 4,6 miljoner bostadslägenheter i flerbostadshus i landet. Av dessa är 2,3 miljoner lägenheter i flerbostadshus fördelade på 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. Men siffrorna visar på stora skillnader mellan kommunerna när det kommer till vilken upplåtelseform som dominerar på marknaden.

I de flesta kommuner utgörs den större delen av lägenheterna av hyresrätter och i mindre kommuner är hyreslägenheterna ofta helt dominerande. Det finns 13 kommuner i landet där lägenheterna i flerbostadshus uteslutande är hyresrätter – och där det inte finns en enda bostadsrätt (se lista till höger). 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– En gissning är att det inte finns någon efterfrågan eller lönsamhet i att bygga bostadsrätter i mindre glesbygdskommuner, säger Rein Billström på Statistiska centralbyrån, en av de som tagit fram den nya statistiken.

Endast i 28 av landets 290 kommuner finns det fler bostadsrätter än hyresrätter i flerbostadshus, av dessa ligger 16 i Stockholms län (se lista till höger). Störst andel bostadsrätter, hela 92 procent, har Vallentuna utanför Stockholm.

– Den gemensamma nämnaren för flertalet av de kommuner där bostadsrätterna dominerar är att de är större kommuner och storstadskommuner, säger Rein Billström.

Läs ocksåKlaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslyaKlara Spett var först med att flytta in i Eidars nya ungdomslägenheter på Stensmedjan i Trollhättan.

Förutom att kunna ge en komplett bild över hela landets bostäder gör lägenhetsregistret det möjligt att för första gången se hur stor andelen specialbostäder, som studentbostäder och lägenheter för äldre, är i alla kommuner. Siffrorna visar att Sorsele i Västerbotten, befolkningsmässigt Sveriges näst minsta kommun, har störst andel lägenheter för äldre och funktionshindrade. Av knappt 400 lägenheter totalt är mer än en fjärdedel till för dessa grupper.

Annons

Rein Billström tror att nyttan i den nya statistiken kommer att bli mycket stor.

– De största användarna är kommunerna som behöver bostadsstatistik för sin samhällsplanering. Även myndigheter, departement och organisationer som är aktiva inom området har ett stort intresse, säger han.

Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

Läs mer om lägenhetsregistret:

Ovanligare att gamla bor ensamma

Över 4000 misstänktes för fusk med bostadsbidrag

Annons

Varbergsbor bäst i Halland på att lämna lägenhetsnummer

Snart dags för registrering av din lägenhet

Norrland först ut när lägenheter registreras

Fakta: Störst andel hyresrätter

1. Kinda, Högsby, Färgelanda, Essunga, Ockelbo, Nordanstig, Ragunda, Berg, Nordmaling, Bjurholm, Dorotea, Överkalix, Pajala. 100%

14. Hultsfred 98%.

15. Tanum 97%

16. Mullsjö 96%

17. Mönsterås 96%

18. Eda 96%

19. Norsjö 96%

20. Ydre 96%

Fakta: Störst andel bostadsrätter

1. Vallentuna 92%

2. Täby 89%

3. Lomma 85%

4. Danderyd 73%

5. Nacka 72%

6. Fagersta 68%

7. Vaxholm 67%

8. Hammarö 67%

9. Solna 66%

10. Uppsala 63%

Läs också Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt Här är hyresrätten vanligast I skånska Hyllinge blev husdrömmen hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.