HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kompisen som började använda droger blev en drivkraft för Dan

Dalarna Kompisen som hamnade snett är Dan Hersans drivkraft. En uppväxt med både ljus och mörker har präglat honom.
Foto: Mattias Frödén
Hemma. Dan Hersan är uppvuxen i Vivalla, ett område där han fortfarande känner sig hemma.

Du är ordförande för Hyresgäst­föreningen i Örebro, men bor kvar hemma i föräldrarnas villa. Kanske en lite ovanlig kombination?
– Jag liksom många i min generation har svårt att hitta en bostad. Men jag har ett jobb nu och är beredd att ta det här klivet. Så man kan säga att jag hyr in mig hos min mamma och pappa medan jag letar efter en bostad.

Och ska man vara ärlig så är du uppvuxen i en hyresrätt.
– Ja, vi flyttade från lägenheten i Vivalla när jag var 15 år, så jag växte upp omgiven av hög arbetslöshet och utsatthet.

Läs ocksåGårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten"

Och det har förstås format dig?
– Ja, mycket. Jag har ju inga problem med att identifiera mig med unga grabbar med trasig bakgrund från utsatta områden.
– Fast det som har präglat mig mest är utan tvekan min familj. Utan min pappa, mamma och syskon hade jag aldrig varit där jag är i dag. Men vi har gått igenom många saker som har varit väldigt jobbiga.

Vill du berätta mer om det?
– Jag tror inte att jag är redo för det än. Men en sak vet jag och det är att min uppväxt har präglats av både ljus och mörker. Det har gjort mig till den eldsjäl jag är.

Något annat som driver dig?
– Ja, jag har en kompis som jag växte upp med. Vi var som bröder, ett och samma. Men när vi var 15–16 år började han använda droger. Nu går det ganska bra för honom, men det som hände honom har blivit min drivkraft. Jag har sett hur det kan gå om man inte får en hjälpande hand. Och det är precis vad jag vill göra – räcka ut min hand, försöka bidra till att platsen där jag är blir bättre.

Hur kom det sig att du engagerade dig i Hyresgästföreningen?
– Jag var med och grundade Huva i Örebro, Hyresgästföreningens unga vuxna ambassadörer. Det är en inkörsport till Hyresgästföreningen men också en motor till engagemang över huvud taget. Huva har arrangerat nattfotboll, Pennybridge poetry, haft ledarskapsutbildningar med mera.
– En annan sak som hade stor betydelse var att Hyresgästföreningen hjälpte till när jag tillsammans med en gymnasiekompis ordnade två stödgalor i Örebro. Det var under flyktingkrisen och vi fick ihop pengar, kläder, mat och en massa annat. Jag och kompisen åkte ner till Pireus i Grekland och lämnade över allt. Runt tusen personer kunde vi hjälpa.

Till sist, vilka är de viktigaste bostads­politiska frågorna?
– Hyresrätten måste stärkas, den ska inte vara dyrare än andra bostadsformer. Hyresgästerna måste också få ett bättre skydd gentemot värden. Man ska inte behöva flytta på grund av att hyran höjs vid renoveringar.

Fakta: Dan Hersan

Ålder: 22 år.
Familj: Mamma, pappa och två systrar.
Jobb: Projektledare på Hyresgästföreningen i Örebro.
Bor: I föräldrarnas villa i Mellringe, Örebro.
Uppvuxen: I Vivalla, Örebro.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.