Annons

Nästan en miljon i kö till storstädernas hyresrätter

Nyheter Även om fler lägenheter lämnas till storstädernas bostadsförmedlingar så ökar kötiderna. Det krävs i de allra flesta fall många år i bostadskön innan du kan få en hyresrätt. I Stockholm är den genomsnittliga kötiden över 10 år. Det visar Hem & Hyras sammanställning.
Foto: Anders Paulsson

I dagarna har bostadsförmedlingarna i Stockholm, Göteborg, Skåne och Uppsala presenterat statistik över fjolårets förmedlingar av hyresrätter. Det är ingen positiv läsning för dem som söker en bostad.

Under 2017 så ökade genomsnittstiden för att få en lägenhet både via Bostadsförmedlingen i Stockholm och Boplats Göteborg. För att få en lägenhet via Boplats Syd, som förmedlar hyresrätter i flertalet kommuner i Skåne, så minskade den genomsnittliga tiden med fyra dagar, ner till 1 137 dagar, men för att få en lägenhet i Malmö ökade den genomsnittliga kötiden med 46 dagar till 1 290 dagar, det vill säga strax över tre år.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Även om fler lägenheter lämnas till storstädernas bostadsförmedlingar så ökar kötiderna. Det krävs i de allra flesta fall många år i bostadskön innan du kan få en hyresrätt. I Stockholm är den genomsnittliga kötiden över 10 år.

– För den som behöver bostad är varje dag i kön en dag för länge. Bostadsbristen kan inte förmedlas bort, men vi på Boplats Syd kan se till att förmedlingen sker på ett transparent sätt, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Annons

I Stockholm och Göteborg tar det ännu längre tid tills det efterlängtade förstahandskontraktet, 10 år och fyra månader respektive drygt fyra och sju månader.

Läs ocksåSnart står en halv miljon i Stockholms bostadskö

Detta trots att fler lägenheter lämnas till både bostadsförmedlingen i Stockholm och Boplats Syd. I Göteborg lämnas det däremot förre lägenheter till boplatsen, vilket till största delen förklaras av att Chalmers studentbostäder lämnade förmedlingen under förra året, enligt Boplats Göteborg.

Uppsala bostadsförmedling startade först för drygt 1,5 år sedan men har redan över 90 000 personer som står i kön. Många av dem har fått behålla sin tid från tidigare köer och i genomsnitt krävs det nio och ett halvt års väntan för att få en lägenhet.

Annons

Det kan tyckas hopplöst, samtidigt går det att få en hyresrätt betydligt snabbare än siffrorna visar. Det står närmare 580 000 personer i Stockholms bostadsförmedlings kö, men av dessa är det bara 14 procent som söker lägenhet aktivt, enligt Marika Nordström, chef på marknadsavdelningen. Som aktiv sökande räknas dem som anmält intresse för fem lägenheter det senaste året.

Läs ocksåEfter fusket i Malmös bostadskö - polisutredningen står still

– Var aktiv på vår hemsida, sök lägenhet även i ytterområdena. Har du möjlighet så sök även nyproducerade lägenheter som har högre hyror, säger Marika Nordström.

Så lång är kötiden

Förmedling Kötid i snitt/år och månad Antal förmedlade lägenheter Personer i kön
1 Bostadsförmedlingen Stockholm 10 år och 4 månader 11 648 576 171
2 Boplats Göteborg 4 år och 7 månader 5 975 218 200
3 Boplats Syd 3 år och 1 månad 5 939 80 864
4 Uppsala bostadsförmedling 9 år och 6 månader 3 855 92 407

Läs också Sjung dig före i bostadskön! Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.