Annons

Konflikt om hyrorna i Orsa

Dalarna Hyresförhandlingarna i Orsa har inletts med konfrontation. Orsabostäder och Hyresgästföreningen anklagar varandra för att agera oseriöst.

Kommunala Orsabostäders utgångsbud är efter justering 3,55 procent. Det är ett av de högsta buden i Sverige hittills enligt Sabos (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags) sammanställning.

Hyresgästföreningens motbud är noll.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Orsabostäder har inte presenterat något underlag som visar varför den här höjningen skulle vara nödvändig. Yrkandet är som taget ur luften. Det är oseriöst av ett allmännyttigt bostadsbolag att bedriva förhandling på det sättet, säger förhandlingsledaren Jan Dahlquist.

Hyresgästföreningen efterlyser bland annat en ekonomisk prognos för 2015 och en resultatbudget för 2016.

Orsabostäders vd Arne Grahn tycker att det är Hyresgästföreningen som agerar oseriöst genom att göra utspel i media i ett så tidigt skede.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Det är beklagligt att de väljer att försöka piska upp stämningen innan vi ens hunnit sätta oss ned och börja förhandla med varandra.

Annons

Enligt Arne Grahn är det dessutom inte sant att Hyresgästföreningen fått ett bristfälligt underlag.

Företaget, menar han, har lämnat ifrån sig det material som finns. Men resultatbudgeten spikas först i början av december.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Motiveringen till det höga utgångsbudet är att vattenavgifterna i Orsa ökat kraftigt under de senaste åren och att behovet av underhåll är mycket stort.

– Va-kostnaderna ska betalas solidariskt av alla användarna. Det är inte seriöst att, som Hyresgästföreningen, ge sken av att kommunen kan ta ut höjningarna av enbart villaägarna och låta de som bor i lägenheter komma undan, menar Arne Grahn.

Men Jan Dahlquist tycker inte att Orsabostäder ens försökt bevisa behovet av en hyreshöjning genom att presentera relevanta fakta.

– I brist på underlag för en helhetsbedömning yrkar Hyresgästföreningen på att Orsabostäders hyror inte höjs alls, säger han.

Annons

På tisdag fortsätter hyresförhandlingarna i Orsa.

 

 

 

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.