Annons

Konstant bostadsbrist i Norrbotten

Norrbotten ​Bostadsbristen ser ut att vara konstant i många städer i Norrbotten. Någon ljusning i bostadsköerna hos de kommunala bolagen märks inte. Snarare har antalet lediga lägenheter minskat. Piteå är undantaget. I övriga Norrland syns det inte heller någon ljusning på hyresmarknaden.

​Antalet lediga lägenheter ser ut att ha minskat i Norrland det senaste året. För ett år sedan gjorde Hem & Hyra en koll på hyresläget i de fyra nordligaste länen genom att under en och samma dag, den 13 oktober, titta hur många lediga lägenheter som fanns hos respektive bolag.

I dag, samma datum, ett år senare har vi gjort samma sak och ser att antalet lägenheter är färre på alla orter förutom Östersund, Örnsköldsvik och Piteå. På dessa orter pågår nybyggnadsprojekt där lägenheterna nu är utlagda för uthyrning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Malmfälten är det fortsatt mycket dåligt om lediga lägenheter. Kirunabostäder har endast 6 lägenheter till uthyrning och då är fem av dem i byarna utanför staden. Så är fallet med så gott som alla kommuner  Hem & Hyra tittat på. De lediga lägenheter som finns är i ytterområdena av kommunerna, i själva staden är så gott som allt uthyrt. Topbostäder Gällivare har bara en ledig lägenhet och Fastighets AB Malmfälten ingen alls.

Hos Lulebo fanns det 82 lediga lägenheter denna dag för ett år sedan, i dag ligger summan på 24.

– Vi har en stark efterfrågan på lägenheter just nu, det beror delvis på att vi har en bra befolkningsutveckling, men också på att vi tagit undan ett 100-tal lägenheter på Kallkällan och i Norra Hamnen för ombyggnation, säger Anders Sandberg, vd Lulebo.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

AB Bostaden i Umeå hade denna dag 19 lediga lägenheter, det privata bostadsbolaget på samma ort, Lerstenen, hade 10. För den som planerar att flytta till Skellefteå kommun finns det gott om lägenheter i Boliden, Lövånger och Burträsk, men endast fem i centrala staden.

Östersund har haft en skriande bostadsbrist de senaste åren, men här ser trycket på lägenheter kanske ut att släppa en del nu tack vare nybyggnation.

– Nja, det vet jag inte riktigt om det har gjort, vi har fortfarande ett rejält tryck, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Under det senaste året har Östersundsbostäder släppt 100 nyproducerade lägenheter, bland annat 59 i bostadsområdet Rosmarinen i september, men de har inte varit lätta att hyra ut. Endast ett 20-tal lägenheter har nu hyresgäster.

Annons

– Jag tror att det beror på att det var väldigt länge sedan det byggdes något i Östersund. Folk är inte vana vi hyrorna som blir vid nyproduktion. Vi har räknat med att det kommer att ta lite tid att få det uthyrt. Intresset är i vilket fall mycket stort, säger Rådman.

Under våren kommer ytterligare 20 nya lägenheter ut på hyresmarknaden när påbyggnaden av fastigheterna i området Valhall är klar.

Även Övikshem producerar nya lägenheter. I november är det inflyttningsklart för 33 lägenheter på Östra Dalgatan. Här, som på många andra håll i de norrländska kustkommunerna, är det gott om lägenheter i samhällena på landsbygden, men få inne i centrala staden.

Fakta: Andelen kvinnor i bostadsföretagen
Lediga lägenheter
Norr- och Västerbotten Okt. 2009 Okt. 2010
Kirunabostäder 11 6
Topbostäder 3 1
Haparandabost. 42 36
Bodenbo 150 108
Lulebo 82 24
Pitebo 49 63
Skebo 98 75
AB Bostaden 23 19
Lyckselebost. 27 14
Dorotea   14
Sorsele   8
Norsjö   4
Vindeln   13
Vännäsbost.   3
Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.