Annons

Konsten att måla och medla

Sundsvall Hyresrådet Carl Rydeman har ena foten i rättssalen och den andra i målarateljén. När han inte tar sig ton som körsångare.
Foto: Åsa Eriksson
Med rätt att döma. På jobbet är det Carls uppgift att utifrån hyreslagen lösa tvister mellan hyresgäster och hyresvärdar.

Yrkesmannen Carl Rydeman är främst känd som hyresråd i hyres- och arrendenämnden i Sundsvall. Med över 25 års erfarenhet inom området är hans expertis ofta efterfrågad.

Helt nyligen uttalade han sig exempelvis om utrikesminister Margot Wallströms hyreskontrakt, som hade vissa brister och därför ifrågasattes.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men privat är det helt andra saker som upptar hans tid. Förutom körsången, som han sysslat med sedan 15-årsåldern, har han ett stort intresse för måleri. Tillsammans med en likasinnad kamrat har han ställt ut sina alster ett 20-tal gånger. Senast på Galleri 13 i Sundsvall.

– Jag gillar att måla på akrylglasskivor. Då målar man bilden i bakvänd ordning och börjar med bakgrunden. Det är kul och det blir en slags gymnastik för hjärnan, säger Carl.

Annons

Tavlorna blir till tredimensionella, fantasieggande, färgrika och abstrakta kompositioner. Ofta toppade med lite bladguld.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Carls personliga favorit är konstnären Lars Lerin, numera även känd från tv.

– Han är oerhört inspirerande! Jag köpte en tavla av honom på 80-talet för 2 300 kronor, den kanske är värd en nolla till idag.

Och liksom Lerin har han målat tavlor vid Lofoten. Och gått en hel drös med målerikurser i Sverige, Italien, Turkiet och Frankrike.

Annons
Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Vad får Dig att fastna för en viss tavla?

– När den gör mig nyfiken, kanske överraskad. Och den ska ha en slags skönhet.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.