HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kontraktet rivs – fast telefoni och intervju blev hyresgästens fall

Lund Mannen slarvade med hyran och när hyresvärden LKF granskade honom hittade de tecken som tydde på att han hyrde ut svart. Nu tvingas mannen lämna sin lägenhet.

Hyresvärden tror att mannen har flyttat och hyrt ut bostaden i Lund svart. Hyresgästen menar att det är fel, att han bara haft en inneboende och tillbringat en hel del tid i sin flickväns lägenhet på en annan adress. Att en hyra inte blivit betald berodde på strul med bankkontot.

Läs ocksåAnklagas för åratal med svartuthyrning - kontraktet rivs

Men hyresnämnden går på LKF:s linje, det var där ärendet hamnade efter att mannen blivit uppsagd. Nu tvingas han flytta, motiverat med en obetald hyra och svartuthyrning.

Fakta: Tips och regler för andrahandsuthyrning

LKF hade innan dess granskat mannen och sett att han var folkbokförd hos flickvännen. På lägenheten i Lund stod en annan person skriven. Värden hade även tagit reda på att hyresgästen betalade för fast telefoni hos sin flickvän. LKF lyfte dessutom fram en tio år gammal tidningsintervju där mannen berättade om sina familjeförhållanden. Detta menade värden bekräftade misstanken om svartuthyrning.

Läs ocksåElitspelare riskerar hyreskontrakt

Nämnden ansåg inte att hyresgästen för egen del hade lyckats redogöra på ett trovärdigt sätt för sitt boende i Lund. Eftersom han misskött sig blir han av med hyreskontraktet, enligt nämndens beslut.

Fakta: Tänk på det här när du skaffar inneboende

Med svartuthyrning menas här när en hyresgäst hyr ut sin lägenhet i andra hand utan att ha fastighetsägarens tillstånd. Något som kan leda till uppsägning om det uppdagas. Sedan den 1 oktober 2019 kan det även vara olagligt om även andrahandshyran är för hög i förhållande till den faktiska förstahandshyran.

Läs ocksåAnmälde svartuthyrning med ockerhyra – fick elen avstängd
Läs också Värden gör inget för att strömmen ska komma tillbaka Utpekad svartuthyrare kan ha tjänat över en halv miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.