Annons

Kontraktet rivs – fast telefoni och intervju blev hyresgästens fall

Lund Mannen slarvade med hyran och när hyresvärden LKF granskade honom hittade de tecken som tydde på att han hyrde ut svart. Nu tvingas mannen lämna sin lägenhet.

Hyresvärden tror att mannen har flyttat och hyrt ut bostaden i Lund svart. Hyresgästen menar att det är fel, att han bara haft en inneboende och tillbringat en hel del tid i sin flickväns lägenhet på en annan adress. Att en hyra inte blivit betald berodde på strul med bankkontot.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men hyresnämnden går på LKF:s linje, det var där ärendet hamnade efter att mannen blivit uppsagd. Nu tvingas han flytta, motiverat med en obetald hyra och svartuthyrning.

Fakta: Tips och regler för andrahandsuthyrning

Annons

LKF hade innan dess granskat mannen och sett att han var folkbokförd hos flickvännen. På lägenheten i Lund stod en annan person skriven. Värden hade även tagit reda på att hyresgästen betalade för fast telefoni hos sin flickvän. LKF lyfte dessutom fram en tio år gammal tidningsintervju där mannen berättade om sina familjeförhållanden. Detta menade värden bekräftade misstanken om svartuthyrning.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Nämnden ansåg inte att hyresgästen för egen del hade lyckats redogöra på ett trovärdigt sätt för sitt boende i Lund. Eftersom han misskött sig blir han av med hyreskontraktet, enligt nämndens beslut.

Fakta: Tänk på det här när du skaffar inneboende

Annons

Med svartuthyrning menas här när en hyresgäst hyr ut sin lägenhet i andra hand utan att ha fastighetsägarens tillstånd. Något som kan leda till uppsägning om det uppdagas. Sedan den 1 oktober 2019 kan det även vara olagligt om även andrahandshyran är för hög i förhållande till den faktiska förstahandshyran.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"
Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.