Annons

Kooperativ får pris för vinstfri förvaltning

Nyheter Stockholms Kooperativa Bostadsförening får Bopriset för sina kooperativa hyresrätter och för nysatsningar.
SKB har utsetts till vinnare av Bopriset 2019. Eva Nordström, vd, SKB.
Foto: Boinstitutet
SKB har utsetts till vinnare av Bopriset 2019. Eva Nordström, vd, SKB.

Bakom Bopriset står Boinstitutet som vill uppmärksamma och lyfta fram hyresrättens betydelse i samhället.

– Bostadsmarknaden behöver mer variation, och där bidrar vi med en långsiktig och hållbar boendeform, säger Eva Nordström, vd, SKB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns många kooperativa föreningar som gör ett bra jobb och är värda att uppmärksammas. SKB vinner priset för deras ambition om evighetsförvaltning, ett förhållningssätt som kan inspirera fler att prioritera kvalitet i stället för snabb avkastning till lägsta byggkostnad, säger Moa Andersson, verksamhetsledare Boinstitutet, som i år delar ut priset för andra gången, med stöd av inredningsföretaget Svenskt Tenn.

Annons

SKB bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmar i form av kooperativa hyresrätter – en blandform av hyresrätt och bostadsrätt där man betalar en insats för sin lägenhet när man flyttar in. SKB har 90 000 medlemmar och 8060 lägenheter i Stockholm.

Tre nomineringar har fått hedersomnämnanden. Karlskrona seniorhusförening uppmärksammas för sitt arbete med att utveckla seniorboenden som ska passa äldres önskemål och plånbok. Även Magiska barnarkitekter lyfts fram för hur de involverar barn och unga i stadsutveckling. Kirunas före detta kommunalråd Kristina Zakrisson omnämns också för sitt arbete för en socialt hållbar stadsomvandling i samband med stadens flytt.

Annons
Läs ocksåHelsingborgshem får Bopriset för lyhörd renovering

– De är alla goda exempel på hur man kan skapa delaktighet i processen kring bostadsbyggande och stadsutveckling. Att först fråga dem som berörs och därefter bygga, borde prägla allt bostadsbyggande, säger Moa Andersson.

Läs också SWAT är bästa integrationsprojektet Hedersomnämnade till Bostads AB Poseidon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.