Annons

Köpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar

Stockholm Mannen betalade enligt egna uppgifter 600 000 kronor för ett hyreskontrakt i centrala Stockholm. Några år senare ville han ha tillbaka pengarna och stämde fastighetsägaren. Nu har Stockholms tingsrätt avslagit hans begäran.
Foto: Ida Karlsson
”Det är olyckligt att det kunde gå till på det sättet som det gjorde,” säger Estniska husets nuvarande vd Taave Sööt Vahermägi.

Målet är en del av den stora härva med svarta lägenhetskontrakt runt bland annat Estniska huset i centrala Stockholm som Hem & Hyra berättat om tidigare. Fastigheten ligger strax bakom Norra Bantorget och innehåller, förutom ett 20-tal hyresrätter, bland annat aktivitetslokaler, mötesrum, Scalateatern och en restaurang.

För några år sedan avslöjades det hur flera hyreskontrakt sålts svart av personer som då var verksamma i eller i anslutning till det bolag som äger huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De personerna är idag borta ur verksamheten. Det är olyckligt att det kunde gå till på det sättet som det gjorde då, säger Estniska husets nuvarande vd Taave Sööt Vahermägi.

Flera av dem som köpte hyreskontrakt i huset har, efter att de fått lämna lägenheterna, utan framgång begärt att få tillbaka pengarna.

Ska ha betalat 600 000 kronor för kontrakt

Nyligen avgjordes i Stockholms tingsrätt vad som förmodas vara det sista fallet. Målet gäller en man som enligt egna uppgifter betalade 600 000 kronor för ett hyreskontrakt och som stämt Estniska husets ägare.

– Han har aldrig bott i lägenheten, utan hyrde utan tillstånd ut den i andra hand. Det var därför han till att börja med blev av med kontraktet, säger Taave Sööt Vahermägi.

Under domstolsförhandlingarna berättade mannen detaljerat om hur han överlämnade pengarna till en av Estniska huset anlitad mäklare som, efter visst avdrag för egen provision, vidarebefordrade arvodet till husets vd.

Annons

Metoden mannen, enligt egen utsago, använde sig av är som hämtad ur en enklare kriminalroman.

Läs också”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

De 600 000 kronor lånade han till att börja med i en bank med en fastighet som säkerhet. Från sitt konto förde han därefter över pengarna till en tredje persons konto innan han hämtade ut dem – förmodligen i 500 kronors sedlar, han mindes inte så noga – i en lägenhet i Vällingby.

Tillsammans med en kamrat och mäklaren åkte han därefter i bil in till centrala Stockholm. Pengarna överlämnades utanför Estniska huset till mäklaren som begav sig upp i huset. Efter en stund återkom han med ett påskrivet hyreskontrakt, enligt mannen.

Nekar till att ha tagit emot pengar

Den dåvarande vd:n förnekar att hon har tagit emot några pengar.

Oavsett vilket, anser den nuvarande ledningen för Estniska huset att vare sig vd:n eller mäklaren har agerat på bolagets uppdrag.

I sin dom, där man avslår mannens begäran och även skriver att han ska betala Estniska husets rättegångskostnader på 160 000 kronor, uttrycker Stockholms tingsrätt tveksamhet till mannens uppgifter.

Annons

– Förhoppningsvis vinner domen laga kraft så att vi därefter kan avsluta allt detta och koncentrera oss på vår vanliga verksamhet. Just nu pågår det stambyten i fastigheten, säger Taave Sööt Vahermägi.

Läs ocksåSvartkontrakt för nästan 17 miljoner - mamma och dotter döms till fängelse

Han berättar att bolaget för några år sedan stämde den tidigare vd:n och styrelsen.

– Det gick till förlikning. Vi har även polisanmält vad som har hänt. Den utredningen är fortfarande öppen, även om det inte verkar hända så mycket i den.

– Jag blir mörkrädd när jag ser vad som händer på hyresmarknaden i Stockholm. Vi har under de senaste åren ansträngt oss för att verkligen se till att det numera är helt rent hos åtminstone oss.

Läs också Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter Fejkbyte avslöjades efter anonymt tips – misstagen som tvingar bort vd:n från paradvåning 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.