Annons

Företagare köpte kontrakt till lyxvåning – gömde halv miljon under huvudkudden

Stockholm En halv miljon gömda under huvudkudden och en säng för 100 000 kronor. Det är några av ingredienserna i en härva där en företagare erkände i tingsrätten att han köpt hyreskontraktet till en lyxvåning på Östermalm. Historien slutade med att hans exsambo, en börsledamot, bor kvar i sjurummaren.
Foto: Kenneth Samuelsson
En man erkänner att han köpte hyreskontraktet till en våning på 219 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan.

En mamma och en dotter står tillsammans med flera andra personer åtalade för att ha sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt. En av lägenheterna är en lyxvåning på 219 kvadratmeter, sju rum och kök, på Birger Jarlsgatan. Ett stenkast från Stureplan.

Åklagare Henrik Söderman hävdar att en man som äger en rad företag, och en kvinna som sitter i styrelsen för ett börsnoterat företag som är bostads- och fastighetsrelaterat, men också är vd i flera andra företag, har köpt hyreskontraktet till våningen på Östermalm för 2 190 000 kronor. Allt ska ha skett med de utpekade svartmäklarna som mellanhänder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Näringslivsparet har tidigare hävdat att de inte alls har köpt sitt hyreskontrakt utan genomfört ett vanligt lägenhetsbyte där mannens fyra i Bromma ska ha bytts mot paradvåningen.

Något som åklagare Henrik Söderman inte tror ett dugg på.

Tar ut nära  två miljoner i kontanter

Han pekar på att paret i samband med att de tar över paradvåningen på Birger Jarlsgatan i april 2017 gör stora överföringar av pengar och tar ut stora summor kontanter. Enligt Polisen tas närmare 2 miljoner ut i kontanter. Paret menar i polisförhör att de använder pengarna till att renovera hyresrätten, som var i dåligt skick,  och ett landställe, men även köpa möbler och konst.

Men i polisens förundersökning finns bevis för att mannen köper en postväxel på 360 000 kronor som en av de misstänkta svartmäklarna löser in. I polisförhöret har mannen dock svårt att minnas varför postväxeln köpts in och vem den misstänkta svartmäklaren är.

”Är hon en konsthandlare kanske ? Nä, jag minns inte”, säger han i polisförhöret.

Hans sambo, börsledamoten har också affärer med en av den misstänkta svartmäklarna. Hon sätter in 100 000 kronor till den mamman den 7:e februari 2017, några månader innan de får lyxvåningen. Samma dag som de 100 000 förs över står det i den misstänkta svartmäklarens kalender att hon har ett möte på Birger Jarlsgatan där lyxvåningen ligger.

Läs ocksåMor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt

Inbetalningen på 100 000 kronor till svartmäklaren var märkt ”Carpe Diem” och börsledamoten hävdar att det var betalning för en säng hon köpt av mamman på Blocket.
”Alltså det är ju en Rolls- Royce säng”, har hon uppgett i polisförhöret.

Utöver det har börsledamoten bland annat tagit ut 178 000 kronor i kontanter, pengar som hon hävdar har gått till att köpa en marmorskiva till köket i hyresrätten.

Börsledamoten tar bland annat ut 244 000 kronor från en bankomat i samband med bytet.

När polisen i förhöret frågare henne om de har betalat pengar för att få kontraktet, svarar börsledamoten.

– Nej det har vi inte.

Men det visar sig inte stämma.

I tingsrätten ändrar sig hennes före detta sambo och erkänner att han har köpt sjurummaren på på Birger Jarlsgatan och betalat cirka 900 000 kronor till mamman som pekas ut som svartmäklare.

Annons
Läs ocksåAnställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon

– Jag sade inte det i polisförhören eftersom jag inte visste vilka konsekvenser det skulle få, säger mannen och medger att det kanske är ett moraliskt tveksamt agerande från hans sida.

Vilken roll hans före detta sambo, börsledamoten, har haft i affären är han milt sagt otydlig med. Han kan inte ge ett rakt svar på om hon var med på köpet eller inte.

Men klart är att den kvinnliga börsledamoten har fört över en miljon kronor till honom, varav han använt en stor del till att betala svartmäklaren. Mannen hävdar dock att pengarna från hans före detta sambo var ett lån.

Mannen berättar bland annat att han tog ut 480 000 kronor i kontanter som några veckor senare gavs till svartmäklaren.

Förvarade 480 000 under huvudkudden

Åklagaren undrade var han förvarade dem?

– Undangömda under huvudkudden i en bankväska, svarar mannen.

Men vilken roll mannens före detta sambo, börsledamoten, haft i köpet av lägenheten får åklagaren inget svar på. Detta trots att Henrik Söderman upprepande gånger frågar mannen om börsledamotens inbetalning på 100 000 till den misstänkta svartmäklaren.

Mannen hänvisar frågorna till sin före detta sambo, men problemet är att hon har meddelat att hon är sjuk och inte kommer att vara med i rättegången för att svara på frågor.

Men ni måste väl ha pratat om att hon har betalat 100 000 och att ni skulle köpa ett hyreskontrakt svart om ni skulle flytta ihop, frågade Henrik Söderman?

– Jag kanske har sagt att jag ska betala. Vi pratade massor om lägenheten, men mest om renovering och om vilka möbler vi skulle köpa, hävdade mannen.

Åklagaren fortsätter också med att fråga om miljonen som börsledamoten förde över till mannen i samband med kontraktsköpet.

Hon för över en miljon kronor till dig och av dessa så använder du 840 000 till att betala för ett svart lägenhetskontrakt, det måste du ha pratat med henne om, frågar Henrik Söderman.

– Jag måste inte, jag pratar utifrån mig och jag har betalat 900 000, säger mannen.

Att sitta på rättegång i Stockholms tingsrätt är som att vistas i parallella verkligheter där det bara går att dra en slutsats. Någon som sitter här i salen talar troligen inte sanning.

Annons

Det står klart när de två misstänkta svartmäklarna ska svara på frågor. Då målas en helt annan bild upp av vad som har hänt.

Båda två förnekar brott och att de ska ha varit inblandade i att sälja eller förmedla svartkontrakt. Mamman säger sig inte känna börsledamoten som betalat in 100 000 kronor till henne för en säng.

”Mannen ljuger om att han har köpt kontraktet”

Hon hävdar också att hon varken känner eller har träffat mannen som säger sig ha betalat 900 000 kronor för lägenheten till henne.

– De uppgifterna är så klart inte sanna, det är uppenbart att han ljuger. De har köpt en säng av mig eftersom jag hade fått köpa två sängar till 25 procents rabatt och sålde en, hävdade den misstänkta svartmäklaren.

Hon har också en förklaring till att hon fått 360 000 kronor av mannen som ett lån

– Jag fick den av en annan person, hävdar hon.

För mannen i tingsrätten slutade det med separation mellan honom och börsledamoten, de hann knappt bo ett år i lägenheten innan han flyttade. Idag bor börsledamoten ensam kvar i hyresrätten på 219 kvadratmeter på Östermalm. Ingen av dem har åtalats eller dömts för något brott eftersom det 2017 inte var olagligt att köpa ett hyreskontrakt, däremot att sälja.

Börsledamoten bor kvar i sjurummaren

Den kvinnliga börsledamoten som blev sjuk slapp åklagarens frågor. Henrik Söderman har beslutat sig för att inte kalla henne till rättegången, som fortsätter några dagar till.

– Jag tycker inte det är nödvändigt att höra henne eftersom mannen berättade vad som hade hänt, säger han.

När Hem & Hyra kontaktar börsledamoten och ber om en intervju så får vi inget svar. Inte heller hyresvärden som äger huset på Birger Jarlsgatan säger sig känna till att en av hans lägenheter är inblandade i svartkontraktshärvan. Han hänvisar till sin förvaltare.

Men när vi ringer upp förvaltaren visar det sig att personen har förvaltat huset i två år och inte känner till köpet av hyreskontraktet som ska ha skett i april 2017.

Förvaltaren kan i alla fall bekräfta att ingen i huset har blivit uppsagd på grund av händelsen.

Läs också Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter Paradvåningar för miljonbelopp i gigantisk härva – sjutton personer riskerar åtal Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenheten Startskott för gigantisk rättegång om svartkontraktshärva: åtalad minns inte detaljer Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.