Annons

Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte

Stockholm Mängder av tusenlappar och femhundralappar som lämnas över i en bil och en död hemlig man. Det är några av ingredienserna i historien om en vd i ett medieföretag som sålde sin hyresrätt svart. I tingsrätten avslöjar han hur upplägget med skenskrivningar gick till för att få svartförsäljningen att se ut som ett vanligt byte.
Foto: Kenneth Samuelsson/Polisen
I sms-meddelanden avslöjas dialogen mellan köparen och den misstänkta svartmäklaren om medie-vd:ns lägenhet på Östermalm

Vanligtvis är det svårt att få säljare av svarta hyreskontrakt att berätta i detalj hur affären har gått till. Men det är exakt det som vd:n i ett medieföretag gör i Stockholms tingsrätt.

Han är åtalad för att ha sålt sitt hyreskontrakt på Linnégatan på Östermalm och hans lägenhet är en i mängden av hyreskontrakt som ska ha förmedlats eller sålts vidare av en mamma och hennes dotter i en gigantisk svartkontraktshärva som nu avgörs i en rättegång. Något Hem & Hyra har rapporterat om i flera artiklar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Till synes utan att darra på manschetten berättar han hur det gick till när han sålde sin hyresrätt på Linnégatan på Östermalm för att flytta till en bostadsrätt på en av de finaste adresserna på Östermalm.

– Ända sedan jag fick brevet från polisen har min strategi varit att säga som det är, säger mannen och tillägger att han har betalat de pengar som Skatteverket krävde av honom efter att han upptaxerats med 220 000 efter att han sålde hyresrätten.

Han berättar sedan i detalj hur han via en kompis fick kontakt med en äldre man som till slut hjälpte till att sälja hans tvårummare på 76 kvadratmeter genom ett så kallat skenbyte.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

– Han erbjöd mig 220 000 kronor och jag kände att det var för lite pengar, men jag hade bråttom så jag gick med på det, jag var nog en bra kund, säger mannen, som uppger att han har en månadslön på en bra bit över 100 000 kronor.

Under 25 dagar pågår rättegången i Sveriges troligen största härva med svartkontrakt i Stockholms tingsrätt.

Därefter berättar han hur han och köparen av hyreskontraktet genomförde ett fejkat byte. Det gick till så att han ansökte om att få byta sin lägenhet med köparens lägenhet på Drottningholmsvägen. Men i själva verket så fick mannen pengar för sin hyresrätt på Linnégatan dit köparen flyttade in.

Enligt bytesansökan till värden så ska mannen ha flyttat in i köparens lägenhet på Drottningholmsvägen, en känd skenskrivningsadress enligt polisutredningen. Men så är inte fallet.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

– Kravet var att jag skulle skriva mig på Drottningholmsvägen för att det skulle se trovärdigt ut, som ett riktigt byte, men jag flyttade aldrig in eftersom jag redan hade en bostadsrätt, säger mannen.

Åklagaren ställer därefter frågan om det var en ren skenskrivning?
– Precis, svarar mannen.

220 000 kronor i sedlar överlämnades i vd:ns bil

När bytet gått igenom fick han betalt.

– Jag fick ett kuvert med tusenlappar och femhundralappar på en gata på Östermalm när jag satt i min bil, säger han.

Men vem den 72-årige mannen, som har varit mellanhand mellan honom och övriga som varit inblandade i affären är, förblir en hemlighet. Enligt vd:n är han död.

– Och jag vill inte berätta hans namn med hänsyn till hans anhöriga, säger han.

Annons

Vd:n är en av totalt 13 personer som står åtalade för att ha sålt sina hyreskontrakt i en härva där en åtalad mamma och dotter misstänks vara de som sedan har förmedlat och sålt lägenheterna vidare till olika köpare.

I tingsrätten finns också den kvinna som utger sig för att vara den som var med och fejkade bytet på Linnégatan, hon som säger att hon betalade totalt 650 000 för hyresrätten på Linnégatan.

Hon hävdar att hon har betalat pengarna i form av kontanter till mamman och dottern men även i form av hyror för lägenheten på Drottningholmsvägen där hon var skenskriven och aldrig har bott. Totalt 650 000 kronor.

Med lätt rödblossade kinder pressas hon av den åtalade mammans advokat som bland annat undrar varför kvinnan har ändrat sitt vittnesmål. Kvinnan har i ett tidigare polisförhör nekat till att hon har köpt hyresrätten på Linnégatan svart, men sedan ändrat sig. på frågor från försvarsadvokaten kan hon inte heller redogöra exakt ifrån vad alla pengar till köpet kommer ifrån.

– Jag minns inte allt, säger hon.

När det är dags att höra mamman och dottern berätta om händelsen med lägenheten på Linnégatan så får rätten höra en helt annan version än den som vd:n och köparen berättat.

De säger båda att de har haft kontakt med kvinnan som flyttade in i vdn:s lägenhet på Östermalm, men båda nekar kategoriskt till brott och till att de skulle ha tagit emot pengar för att ha skaffat fram olika hyreskontrakt.

– Hon är en väns syster, jag skulle aldrig ta betalt av henne, säger den åtalade mamman.

När det gäller dottern, som enligt köparen ska ha varit hennes huvudkontakt i köpet av lägenheten på Linnégatan, så har det enligt polisutredningen skickats 273 sms-meddelanden mellan köparen och den åtalade dottern.

I den omfattande korrespondensen nämns en rad lägenheter på Grev Turegatan, Skeppargatan, Lutzengatan, Birkagatan, Linnégatan som kan visas för köparen.

 

Annons

Köparen fastnar för lägenheten på Linnégatan.
”intresserad av lgh, vad är det för pris?”, skriver köparen.

”Har pratat med ägaren och förhandlat, du kan få den för 650”, svarar den åtalade dottern och fortsätter ”Jag ska visa lgh i veckan, är den intressant?”.

Varpå köparen svarar.
”Ja absolut, vi kör på den. Trodde att jag bekräftade igår men ser att meddelandet inte gick iväg”.

I rättssalen bekräftar köparen att hon har köpt kontraktet på Linnégatan av dottern och mamman för 650 000 kronor.

Dottern hävdar att hon hjälpte till gratis

Men detta känner inte dottern igen alls, när åklagaren frågar henne.

– Det stämmer inte, säger dottern.

Hon hävdar att hon inte heller har skickat sms där det står att lägenheten kostar 650 000 kronor.

– Det ser ut som ett vidarebefordrat meddelande, det stämmer inte, säger hon.

Hennes version är att hon har hjälpt till med bytet på Linnégatan, bland annat genom att ta fram de nödvändiga handlingar som behövs, men inte tagit emot några pengar.

Varför gör du det, frågar åklagaren?
– Jag hjälper till vid byten ibland, säger dottern.

Och allt det här gör du alldeles gratis?
–Ja.

Läs också Anställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon Elitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.